6. 8. 2020.

Tzatziki


Sećate li  se  mirisa i ukusa  grčkog letovanja? 
To nama tzatziki donosi u  kuću .



Tzatziki

Sveže i lagan,   mirise od  zelenih  zacina, nikad nije dosta,  ne možemo  da prestanemo da jedemo .

U svako doba imamo neki namaz, krem,  na trpezi,  u drugoj polovini  leta krem od  plavog patllidžana  je  hit kod nas,   zimi  hummus , a  krajem  proleća ili pocetkom  leta   tzatziki je naš favorit.

Vrlo je lagan za spremanje.
Uzmite krastavce, veoma  je važno da su sveži.


krastavac

Operite, oljuštite  i izrendajte ih. Pomešajte  sa  grčkim jogurtom, a ako nemate to, onda koristite kiselu pavlaku i jogurt.

Grčki jogurt je veoma gust, a pošto je srpski redak da bi dobili   kremkastu struktruru  moramo dodati   kisele pavlake. To je to, još da  začinimo  naš  tzatziki.  Za to nam je potrebna  sveža mirođija,  nana( menta), origano, mladi  luk i beli luk.   Operemo , očistimo i iseckamo sitno.  Pomešamo  zelene zacine  sa krastavcem i blago solim, dodajemo limun i maslinovo ulje.  I ostavimo naš  tzatziki da se ohladi .




Tzatziki zacini

Preparuka je služiti sa   „ pita hlebom”  , ali  isto  moze  bilo koji  ražani- ,  ili  beli hleb.  Naravno, najbolje  je ako sami pečemo domaći hleb .
Tzatziki može da se služi kao predjelo,  ili meze. U ove vruće dane  može samo to da nosite  na posao  kao lagan ručak, ili  uveče  za  društvo na terasi ili  bašti,   služiti uz cašu  finog vina.   
Odlično se slaže  sa suvlakijem i  sa roštiljom .

Tzatziki


  • ·         250-300 g krastavaca
  • ·         3,5 dl gustog jogurta (  ili pomešane kisele pavlake i  jogurta)
  • ·         1-2 mladi luk
  • ·         3 bela luka
  • ·         1-2 supene  kašike  maslinovog ulja
  • ·         supena kašika limunovog soka  ili  vinskog sirćeta
  • ·         mala veza sveže  nane ( menta ),  samo listovi
  • ·         1 grančica oregana
  •        veza   mirođije
Tzatziki



Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp