21.09.2014.

Bela riba .......ili deverika na rostilju

Da li  Vi dovoljno  često  jedete  ribu ?


Mi smo  odlucili da  jednom  nedeljno  spemamo  jelo sa  ribom .
Taj dan je nama obicno  subota, tada uspevamo da  organizujemo  da  porodica  zajedno ruča  i da niko  ne zakasni za ribu, inače  bi žalio,  zato što  mi volimo ribu  (i mačke slave taj dan!).

Dok   traje lepo vreme uživamo  u dvoristu   i ponekad  i goste zovemo na ribu, tako se  i desilo kada smo mi  prvi put  spremali ovaj specijalitet.

Riblju  pijacu  u Zemunu  smo skoro otkrili  negde  u proleće kupili smo prvi put ribu tamo  i od tada  mis mo stalne mušterije i tamo se redovno  vraćamo .

Često uzimamo smuđa  ( lepa  uspomena  na  period  iz naše  vikendnice   pored Dunava ,   nekoliko  stotina km-ra   na  severu, kad su moji roditelji  bili ribolovci). Primetila sam  moj suprug  gleda  tu ribu  koju smo  nazvali bela riba i  prica  o tome, da je nekad u mladosti   na vašaru u Grockoj jeo takvu ribu ,  seća se  da je bila  ukusna  i želeo   bi  ponovo da proba, ali ima puno kostiju. Nismo odmah rešili  da uzmemo,  ali jedom smo se ipak  odlučili .
i  ..... sprema se    bela riba   na ćumuru  u našem   dvorištu....


Osolila sam  posle pranje očišćenu ribu  i  duboka sam ih rezala  na  nekoliko mesta .
Posle sam  spremila   panada , od  brašna i mlevene  crvene paprike  u to  sam  uvaljala  svaku ribu,  ali višak sam obrisala  oprezno da  ne bi izgorelo   u  pečenju.
Ostalo vise  nije bio moj posao, paljenje roštilja i   pečenje   je muški  deo  .



Tako kako je  bila    rezana  i uspelo je da  se fino  ispeče  , nismo ni primeteli da  ima  preterano  puno kostiju.
Vrlo  ukusno, moja preporuka   da  probate  dok još ima  lepog vremena   za roštilj.



Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp