04.07.2013.

Teleći kotleti sa kajsijama

Ovo pikantno jelo, u sezoni kajsija,  može da bude  ručak za vikend kao i praznična trpeza.

Spema se   sama oka pola sata .





Trebaće nam nekolio   tankih kotleta  od teleće karmenadle,  kajsije   i malo začina.


Meso izpržimo na ulju (mešano sa maslacem)  sa obe stane i zatim posipamo  sa susamom. Izvadimo  i  deržimo ih tople.
 Na ostatku  ulju  dinstamo sitni mladi luk i dodajemo sitno seckan paradajz. U međuvremenu   spemamao  sos od balzamico aceta, šećera , kurkuma, soli, vode i  rendane čokolade.  Sos  dodamo  u šerpu,  kratko vreme ostavimo  da vri, zatim  vratimo  meso i dodajemo  kajsije ( usitnjene u kockice) i zajedno jos 10 minuta pečemo. Iscedimo jedan limun  na to.

Kod serviranja  dodajemo krišku limuna i   pola kajsije na tanjiru.
Po želji možete i  biberiti ( sveže mlevenim biberom ).




  • 800 g  teleće karmenadle
  •     1     veza  mladog  luka
  • 250 g  kajsija
  •   20 g  butera
  •     1     kafena  kašika  smeđeg šećera
  •     1     supena kašika   susama
  •     1     kockica čokolade
  •     1     kafena  kašika kurkuma
  •     1     paradajz
  •     2     supene kašike balsamico aceto
  •     1     isceđen limun
  •     1     limun  ( na kriške )
  •     1     supena kašika maslinovog ulja
  •            so
  •           sveže mleveni biber







 

02.07.2013.

Dinje sa sitnim sirom ------- domaći sladoled-------



Bezbrojne varijante sladoleda  možemo spremati,  samo nas fantazija  ograničava u raznovrsnosti domaćeg sladoleda.

Za ovaj tip trebaće nam kalup, ili ako nemamo možemo koristiti bilo koju  plastičnu času  sa nekom drškom  koja može da buda na primer stapić za ražnjiće.



lavanda

Ukus može da bude kajsija sa pomorandžom, jagoda sa ružom, jagoda sa makommalina sa lavandom, bela čokolada sa kajsijom, dinje sa sitnim sirom, limun  sa  bosiljkom, čokolada sa čilijem,  ..... i tako u nedogled.
kajsija sa pomorandžom


jagoda sa ružom


 recept domaceg  sladoleda:  Dinje sa sitnim sirom

sastojci:


  •  200 g sitnog sira
  •  
  • 1/2 ( kb.1 kg) dinje ( ananas)
  • 2 dl jogurta
  • 1-2 listića  nane( mente)
  • 2 kašike sirupa od nane (mente) ( ako nemamo može i bez toga)
  •  
  • 1 velika  kocka  crne  čokolade (usitnjena)
  •  
  • 1 dl  slatke pavlake  za šlag
  • 2  supene kašike opranog suvog grožđa
  • 1/2 limuna
 
 
 
Sa kašikom izvadimo meso od dinje, mešamo sa usitnjenim  listićima  nane, rendanom  korom  limuna,  sa sirupom od nane i jogurtom. Najpraktičnije je ako koristimo mikser. Na kraju dodamo i suvo grožđe, seckanu čokoladu i  šlag. Dalje samo sa kašikom mešamo da ne bi lomili  šlag.
Tu masu pomoću kašike stavljamo u kalupe, zatvorimo ih i stavimo ih  u zamrzivač na nekoliko sati, dok ne zamrzne.
Kada je gotov, minut  ga umočimo u    toplu/mlaku  vodu, da bi  lakše izvadili sladoled.
 
 

 
Po želji  može se  još preliti  sa čokoladom .
Related Posts with Thumbnails

Stamp