9. 1. 2012.

Bozićni pozdrav iz Sentandreje






Ovog puta za razliku od uobičajenog,  pozdrav iz drugog grada, koji bi u nekakvom smislu mogao biti i  srpski ,  jer  u XVII. veku pod rukovodsvom Černojević Arsenija , Srbi  (oko 8000) su pobegli od Turaka  pored Dunava  i stigli do ovog mesta.   Tamo su  svi ostali zajedno u istom mestu,  podigli  su  svoju crkvu, na  početku iz drveta, a  potom i od kamena. Tako i danas imamo crkve:  " Požarevačku",  " Čiprovačku" ,  " Opovačku"  pošto su je gradili  beograđani  crkva  Beograd ili Saborna crkvu , a takođe postoje  i "Preobraženszka" i  "Blagovestenska" crkva.  Agilno rukovodsvo Srba  i nhihov uspešni rad uspelo je da razvije grad i posebno grane : proizvodnju vina, vinogradarstvo,industriju i kommercijalu.

     Da ovaj  grad je  bio  "SVETI ONDREJ" .

Danasnja Sentandrea (Szentendre), gde i danas žive Srbi,  postoje srpske crkve i patriarhija  isto. Ako  pogledate na arhitekturu grada odmah se osetite kao  kući, uske uličice, i krovovi Vas  podsećaju  na Balkan.
Ovo je  možda jedinsveni grad u ovom kraju  gde  božićni vašar još traje.




Ima " betlehem" bez Isusa , jer još nije rođen .....






 

Tu je i ogromni badnjak





i  miris  kuvannog vina , i rakije ,



 jedinsvenni   artikli  sa rukom pravljeni kao i po domaćem   receptu pravljeni  razni džemovi u  ukrasnim teglama,  začinjeni  sapuni ..itd..







ako ste ogladneli......čeka vas tepezarija na ulici


Sveze pečen  "rétes"



"Langalo" direktno iz peći na drva   raznih ukusa
Ovde su umaci ,za langalo






SREĆAN  BOŽIĆ  želi Vam  i ovaj grad  kao i mi isto ! 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp