09.01.2012.

Bozićni pozdrav iz Sentandreje


Ovog puta za razliku od uobičajenog,  pozdrav iz drugog grada, koji bi u nekakvom smislu mogao biti i  srpski ,  jer  u XVII. veku pod rukovodsvom Černojević Arsenija , Srbi  (oko 8000) su pobegli od Turaka  pored Dunava  i stigli do ovog mesta.   Tamo su  svi ostali zajedno u istom mestu,  podigli  su  svoju crkvu, na  početku iz drveta, a  potom i od kamena. Tako i danas imamo crkve:  " Požarevačku",  " Čiprovačku" ,  " Opovačku"  pošto su je gradili  beograđani  crkva  Beograd ili Saborna crkvu , a takođe postoje  i "Preobraženszka" i  "Blagovestenska" crkva.  Agilno rukovodsvo Srba  i nhihov uspešni rad uspelo je da razvije grad i posebno grane : proizvodnju vina, vinogradarstvo,industriju i kommercijalu.

     Da ovaj  grad je  bio  "SVETI ONDREJ" .

Danasnja Sentandrea (Szentendre), gde i danas žive Srbi,  postoje srpske crkve i patriarhija  isto. Ako  pogledate na arhitekturu grada odmah se osetite kao  kući, uske uličice, i krovovi Vas  podsećaju  na Balkan.
Ovo je  možda jedinsveni grad u ovom kraju  gde  božićni vašar još traje.
Ima " betlehem" bez Isusa , jer još nije rođen .....


 

Tu je i ogromni badnjak

i  miris  kuvannog vina , i rakije , jedinsvenni   artikli  sa rukom pravljeni kao i po domaćem   receptu pravljeni  razni džemovi u  ukrasnim teglama,  začinjeni  sapuni ..itd..ako ste ogladneli......čeka vas tepezarija na ulici


Sveze pečen  "rétes""Langalo" direktno iz peći na drva   raznih ukusa
Ovde su umaci ,za langalo


SREĆAN  BOŽIĆ  želi Vam  i ovaj grad  kao i mi isto ! 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp