18. 4. 2011.

Šargarepa torta, desert za praznični ručak


Šargarepa torta,

Predlog  deserta za uskrs : Šargarepa torta


Ovu tortu treba  spremit dan ranije da bi aroma imala  vremena  da se lepo  stvori, ali to uopšte nije problem ako spremamo za praznik, veoma je udobno ako imamo manje posla na  "glavni "dan.

Šargarepa torta,


Kad sam prvi put čula za  tortu od šargarepe ,  nisam tačno razumela zašto je toliko obožavaju, ni prestaviti nisam mogla kako može da izgleda, a kad sam posle dužeg premišljanja  probala  odmah sam odlučila  da ću uvek glasati  za tu tortu, ali nisam sama i moja porodica kao i  društvo je  obožavaju.



Šargarepa torta,

Ovo je čuveni švajcarski specijalitet.


Sprema se bez brašna !!!













Čistimo šargarepu  i rendamo je  sitno.
Odvojimo žumanca  sa 1/3 šećera i vanilin šećerom, a belanca  sa 2/3 sećera  mutimo u  čvrstu penu .
U krem od žumanaca dodajemo  šargarepu , badem i zacine sa rumom i oprezno umutino u penu od belanace.   
 Stavimo  u pripremljenu formu za pečenje  torte  . ( Zato što ja koristim  silikon formu ja nisam imala nikakvog  posla , ali ako koristite  drugu formu  morate  premazati sa puterom i  sa prezlom  !!)

Šargarepa torta,
U 200  stepeni zagrejenoj  rerni pečemo 51 minut.













 
 

Kad se  ispeče  sačekamo da se ohladi i u foliji ostavimo  jedan dan da odmara. Sledeceg dana dekoriramo  sa mazom od šećera i sveže ceđenim  sokom od limuna, mozemo dodati i od marcipana šargrepu...


Šargarepa torta,


sastojci





    Šargarepa torta,
  • 300 g šargarepe

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 supene  kašike vanilinog šećera

  • 300 g  mlevenog badema

  •  čajna kašika cimeta

  • moka( mala kašika za kavu ) kašika  mlevenih karanfilića
  • 2 cl ruma

  • 100  g marcipana
  • 250 g šećera u prahu
  • sok od limuna



Prijatno !

14. 4. 2011.

Predlog za uskrsnu trpezu


Nije toliko komplikovano , možda traje malo duže spemanje mesa ali  " isplatiće se " da probate , da potrošite malo više vremena za spremanje ovog neobičnog ukusnog i jako zanimljivog jela.
možda  nije sada aktuelno  za vreme posta , ali neće biti uvek post uskoro je uskrs 




Seckam luk na kolutove ( ljubičasti luk , ali može se i praziluk  koristiti ) bogato posipam sa šarenim zrnima bibera i seckanim celerom,  tako sam spemila "podmetač" za dobro očišćeno  meso od svih masnoća, meso solim sa svih strana i  gore  stavim još   bibera i celera  i dodam još  nekoliko lovorovih listova   pre  zatvaranja  kese  za pečenje , "prepečem " ga u blagoj rerni na 180 stepeni       polako  ,dok se peče  možemo  pripremati  naprimer supu ili  priloge ....





čim se ispeklo otvorim kesu izvadim meso stavim na " radnu dasku " i premažem sa senfom  (ako imamo možemo koristiti senf sa semenkama), Pokrijemo  ga sa tanko sečenom pomorandžom,koju fiksiramo sa karanfilićima ( Pomorandže  dobro operemo u vrućoj vodi i nekoliko minuta   ostavimo u njoj) i još premažem sa medom. Pored mesa stavim  jabuku na kockice i  tanko sečen đumbir, zatim sve ovo  prelivamo sa malo belog vina.  I još pola sata  vratimo u rerni ,,, ako treba dodamo još malo vina, posle 30 minuta ponovo premažem sa medom i u isključenoj rerni  ostavim da odmara jos malo pred sečenje. Služim  sa jabukom koja  se pekla uz meso.


11. 4. 2011.

Spanać sa orascima za "veliku sedmicu"

Spanać ,

Da li vi  volite spanać ?? Kako ga vi spremate ? Osim klasičnog pirea stavljate li i nekako drugačije na tanjir??





Kad se šetam po pijaci samo što ne kaze  "uzmi me", tolika  ponuda spanaća je  ovde, ja to nikada nisam videla ranije, svež i lep , jednostavno ne možete ga ostaviti. Nekada    sam ga ja manje volela, jela sam ga obavezno  jedanput godišnje  pred uskrs na  " zeleni četvrtak " tako se kod nas kaže...A u zadnje vreme  više ga kupujem, a ako  sam ga već kupila moram i da ga spremim i mogu da vam kažem baš smo zavoleli ...deca ga obožavaju,  ali istina  najviše  vole taj klasični pire, njima se baš ne sviđa kad osete celi list  u hrani, a mi odrasli smo hrabriji da   isprobano  razne recepte jedan od njih  hoću još da i objavim  ovog puta





  spanać sa orasima




Može da bude i glavno vegetarijansko jelo ili prilog uz meso koje želite.

Pripremamo već  poznatim metodom, posle detaljnog pranje, samo  sa toliko vode što je ostalo po listovima obarimo  kratko. Stavim u keramičku posudu iseckane listiće spanaća sada u prolec sa sremušom  začinim, koji isto grubo sečem zajedno sa spanaćem(malo i isto obareno sa spanaćem), i pomešam sa pavlakom ili mileramom, još dodamo malo jogurta. Blago solim, sa sveža mlevenim biberom i muskat orahom začinim, posipam sa domaćim prezlama ( iz hleba sa mnogo semena) i posipam  grubo seckanim orahom. Nekoliko minuta  pečem pod  grill.
 Ukus   kao pečeni orah, dobili smo pravo prolećno jelo  .











Potrebno:

  • 400 g spanaća
  • malo sremuša
  • 2 dl millerama /ili kisele pavlake
  • 2 dl jogurta
  • so , sveže mleveni biber, muskat orah
  • 100 g domaćih prezli
  • 100 g seckan oraha









8. 4. 2011.

Sada je sezona sremuša !!!!

  


Krem supa od sremuša sa semenkama  od bundeve


Sremuš je pravi prolećni delikates,  zdravo i ukusno.

Ko je rekao da  samo komplikovane stvari  mogu da budu ukusne?
Ovu supu sam veoma jednostavno spremila  i ispala je mnogo dobro!  Kremkasta, ali od miksiranih semenki od bundeva ipak ima  nesto drugačiji ukus - malo markantnije ....taman kako treba .

Dobro ispran sremuš na kašici ulja od semenki grožđa  popržiti malo, ako je sremuš svež i mlad  nema  potrebe ni  da  ga seckamo . Zatim  dodamo i očišćeno seme od bundeve i zajedno  malo pržimo , da ne bi izgorelo promešamo nekoliko puta i već možemo  preliti  sa vodom , ili još bolje ako imamo supu od junetine, (buljon),  tako će biti još ukusnije.   Sačekamo dok provri ostavimo tako nekolio minuta, da vri i dodamo pavlaku  za kuvanje, sačekamo dok opet ne provri i možemo gasiti vatru. Miksiramo  i pod poklopcem ostavimo da odmara dok ne serviramo.servirati , preporucujem, sa sitnim seckanim sremušom, ili sa domaćim tostom od hleba sa semenkama, ili sa krekerima sa makom ili drugim semenkama.

5. 4. 2011.

Ljubičica


Moje  prolećno,  mirisna, omiljena  cveće :

ljubičica




Da li znate  da je ljubičica  cveće, koje može da se jede ?

Da li   ste već čuli za  kandirane ljubičice ?


Da li zate   da ljubičice imaju lekovito dejstvo ?

Related Posts with Thumbnails

Stamp