Može vam se učiniti da je od jednog materijala nemoguće napraviti poslasticu,ali iznadićete se koliko je ukusna.Obavezno probajte!
Bundevu operemo
i usitnimo na veće komade. U
rerni pečemo dok ne bude fino mekana. Ne
smeta ako je malo prepečena , tako je karamelizovana i još slađa.
Ostavimo da se ohladi.
Veoma ja važno da bundeva bude skroz hladna ( da ne bi imali
nesrecu da se jaje steže).
Dok se bundeva
hladi možemo pripremiti testo za koje
koristimo i jaje.
Kad vec ste sigurni da temperatura bundeve odgovara , odvojimo zumanca i belanca u
posebnoj činijii.
Mekan puter mešamo sa žumancima penasto i dodajemo bundevu
i mešamo dalje dok masa ne bude skroz
homogena , kremasta.
Brašno prosijemo kroz sito, dodajemo prašak za pecivo, sodu
bikarbonu, začine( musckat oraščić, cimet,
mleven đumbir) i skrob. Zavisi koliko je slatka bundeva možemo zasladiti sa
secerom i kandiranom korom od pomorandže.
2/3 secera
dodajemo u belanca i
pravimo tvrdu penu. Pažljivo pomešamo sa kremom od bundeva i sa brašnom .Tu masu sipamo
u formu za tortu koju smo prekrili sa papirom za pečenje. Pečemo u zagrejenoj rerni na 180 stpeni
bez pare sat vremena.
Kada je peceno okrenimo
na rešetku, skidamo papir i
čekamo da se ohladi . Zatim prelivamo sa likerom od pomorandže.
Premažemo sa mascarpone kremom i šprickamo sa
toplom čokoladom.
Sastojci:
500 g bundeve
200 g putera ( mekan)
100 g smeđeg
šećera
4 kom. jaja
300 g brašna
1 kašičica praška
za pečenje
2 kašičica
sodabikarbona
1 kašičica mlevenog
cimeta
½ kašičica muscat
oraha
1 kašičica mleven
dumbir
1 kašičica so
Kandirana kora od pomorandže ( po ukusu)
250 g mascarpone
100 g šlaga
½ dl likera od pomorandže
Recept je objavjen u Pošalji recept broj 59. oktober 2014.