12. 1. 2012.

Dolazi srpska nova godina


Štapići  sa sirom i raznim semenkama .


Organizujete žurku ?
Svratiće  vam nekoliko  prijatelja ?
Dolaze komšije ?
Ovo su  jednostavne i vrlo ukusne "grickalice" uz piće ...




Davno je to  bilo,  kada sam  sa autobusom  putovala kod bake i deke. Put nije bio predugačak 1,5-2 sata, ako dobra pamtim,  a autobus  još nastavlja  put do granice sa Austrijom,  znači ceo put trajao je , od Budimpešte, oko  4 sata . U to vreme   pravljena je i  jedna  velika pauza.  Na sreću to je  bilo  pre nego što smo mi izašli iz autobusa kod grada Tata, pamtim i ime  to   poslastičarnica -  kafić  u hotelu  Kristály,  a zašto ? Oni  bi  svaki dan čekali ovaj  autobus, oko 9 sati, na  relaciji Budimpešta - Šopron  sa svežim štapićima sa sirom.  Bili su  odlični, kad se posle toliko  godina  jasno sećam  i mirisa i  izgleda, kao i ukusa .

Spemiti  kući je   lagano,  treba samo  lisnato testo,  koje ako ne želite sami  da spemite  možete i gotovo kupiti. Testo čim se  raširi tanko se namaže  žumancetom od jaja i narenda se tvrdi sir na to .
Ovog puta , zato što se spema na praznik,  dodala sam i razne semenke kao celi mak, susam, i lane, seče se dugačke  trake i  krajeve uvrnuti  malo.  U tepsiji,  pokrivenoj sa papírom za pečenje,  peče se  u rerni  dok ne budu hrckavi i  rumeni.


Odlično se slažu sa vinom takođe  i sa pivom  isto.....  ali ko kaže  da piće obavezno mora da bude sa alkoholom  sto bi ste rekli za ovo ??



To je prava vitaminska bomba : sveže ceđena  cvekla sa jabukom i pomorandžom . Vrlo ukusno ....

9. 1. 2012.

Bozićni pozdrav iz Sentandreje






Ovog puta za razliku od uobičajenog,  pozdrav iz drugog grada, koji bi u nekakvom smislu mogao biti i  srpski ,  jer  u XVII. veku pod rukovodsvom Černojević Arsenija , Srbi  (oko 8000) su pobegli od Turaka  pored Dunava  i stigli do ovog mesta.   Tamo su  svi ostali zajedno u istom mestu,  podigli  su  svoju crkvu, na  početku iz drveta, a  potom i od kamena. Tako i danas imamo crkve:  " Požarevačku",  " Čiprovačku" ,  " Opovačku"  pošto su je gradili  beograđani  crkva  Beograd ili Saborna crkvu , a takođe postoje  i "Preobraženszka" i  "Blagovestenska" crkva.  Agilno rukovodsvo Srba  i nhihov uspešni rad uspelo je da razvije grad i posebno grane : proizvodnju vina, vinogradarstvo,industriju i kommercijalu.

     Da ovaj  grad je  bio  "SVETI ONDREJ" .

Danasnja Sentandrea (Szentendre), gde i danas žive Srbi,  postoje srpske crkve i patriarhija  isto. Ako  pogledate na arhitekturu grada odmah se osetite kao  kući, uske uličice, i krovovi Vas  podsećaju  na Balkan.
Ovo je  možda jedinsveni grad u ovom kraju  gde  božićni vašar još traje.




Ima " betlehem" bez Isusa , jer još nije rođen .....






 

Tu je i ogromni badnjak





i  miris  kuvannog vina , i rakije ,



 jedinsvenni   artikli  sa rukom pravljeni kao i po domaćem   receptu pravljeni  razni džemovi u  ukrasnim teglama,  začinjeni  sapuni ..itd..







ako ste ogladneli......čeka vas tepezarija na ulici


Sveze pečen  "rétes"



"Langalo" direktno iz peći na drva   raznih ukusa
Ovde su umaci ,za langalo






SREĆAN  BOŽIĆ  želi Vam  i ovaj grad  kao i mi isto ! 

1. 1. 2012.

Srećna Nova Godina


Pripreme  mirno prolaze  zadnjeg dana u  godini,  prase je  bilo na putu  prema  pekari  ( kod nas je to već  tradicija, godinama  Ljuba  pekar iz Grocke   nam peče novogodišnje prase ).




Ispekla sam  i   pogačice sa ovčijim sirom  i ruzmarinom,  pužiće  sa šunkom i  raznim pečurkama, kao i zemičke i  hleb za  sendviče koji  su ukusni i kora im je krckava ,   a unutra je mekano.......




Šampanjac u podrumu  čeka...












i polako otišla je  stara godina a stigla je nova  2012.

Srećna  Nova  Godina ! 
Related Posts with Thumbnails

Stamp