22. 9. 2011.

Ischler / Iišler)




Skoro sam dobila ovaj foto sa veoma privlačnim  kolačima koji  se zovu  I s c h l e r,  to  su originalani, pravi  iz  Bad Ischl -a iz poslastičarnice Zauner.
Naši prijatelji  bili su u tom kraju  i  bili su ljubazni mislili su na nas i tamo, mada  kolač nisu  posalili, ali  stigla je fotografija  i  komentar : - "veoma ukusno" !





Poslatičarnica  Zauner  otvorena je 1821.godine, i  do danas  je sačuvala  svoju kraljevsku atmosferu .


Danas poslastičarnica Zauner je  jedna od znamenitosti  Bad Ischl-a. Ovde možemo da probamo   kolače koji su originalno   spemani  za  imperatorsku porodicu Habsburg,  koje  već cela Evropa zna  .
Osim ovog  svemirskog poznatog  kolača, možemo isprobati  i druge specijalitete  Austrije uz  kafu.


Bad Ischl


470 m nadmorske visine, leži  u srce Salzkammergut, najstarija austrijska slana banja i popularan je i po  zimskim sportskim  terenima, ima  skijaški centar. U njemu živi  15 000  stanovnika, njegova istorija  je vezana  za  istoriju soli u   Bad Ischl-u, uvek je ovo bio egzistencijalni centar  ovog kraja. U 1392 dobio pravo  na vašar.  U 1562 otkriveno   brdo soli Ischl i otpočelo razvijanje proizvodnje soli.






Franz Josif  imperator  i kralj šezdeset godina je  letovao  u Bad Ischl-u, nekada je njegova  vila  bila nameštena u  stilu klasicizma i  biedermeier, a u  drugoj polovini XIX. veka dobila je današnji  oblik.

Danas letnikovac  kao  iz sna uspavane lepotice, turisti koji ga posete samo čekaju  kad će sresti  slugu u kostimu  na stepenicama, ili videti caricu Elizabetu u  jednom od mnogobrojnih  ogledala. U Sissy-noj sobi je  malo mračno a na paravanima  puno fotografija, jer Ona je  obožavala  fotografisanje.  Najviše je slikala  žene nezavisno od ranga, tražila je   lepotu samo u njima, ali ima i slika  omiljene joj " mađarske " ćerke Marie Valerije takođe.


Slike u letnjikovcu pokazuju  ljubav prema životu, pejzaži  su bavarski i austrijski, idila, konji, lovačke teme...Odavno  nedostaju     slike  familije , kao i  sama villa "Kaiser"   u laganom, jednostavnom   stilu  konstruisana.

U ovom gradu  Franz Josif je upoznao   svoju   buduću suprugu, i tu u crkvi  sv.Nikole   bila je organizovana službena  veridba . Veridba se obavila u  bivšem  Seeauerhaus ( danas  Gradski Muzej) i istog dana otplovili su za  Hallstatt, gde su javili tu srećnu vest   biskopu  Linzu.
Vilu Kaiser  kraljevski par je dobio kao svadbeni poklon od majke Franza Josifa, cariceZofije.
Već 1854 useleli su se  u zgradu koja je bila  samo  pola    gotova. Od ovog momenta  to je bila   letnja rezidencija  imperatora i Franz Josif  do svoje smrti  svakog leta je  ovde provodio  kraći ili duži period. Izuzetno samo 1848, 1878, 1915 i 1916  godine    nije bio ovde. Ukupno  81 put je   slavio  svoj  rođendan u Bad Ischl-u koji je bio 18. avgusta.
Recept nažalost nije stigao sa fotografijom, ali morala sam  i ja pripremiti svoj ischler





Sastojci:




  • 300 g brašna
  • 200 g putera
  • 40 g braon šećera
  • 1 žumance
  • cimet
  • 60 g badema
  • džem od šljiva (sveže pečen)

  • čokolada ( 75 %)





Prvo,   brašno umešamo sa hladnim puterom,  koji  je iseckan  na sitne komadiće. Zatim  dodamo i  grubo seckan badem, šećer, cimet i  žumance. Brzo radimo, kad je testo već glatko  staviti ga   u frižider minimum pola sata. Posle  raširimo  3-4 mm debljine i odvajamo  krugove 6-7 cm prečnika.
Poređamo ih na pleh postavljen  papirom za  pečenje  i na 180 stepeni pečemo  10-12 minuta.
Kad su se  ispekli i malo ohladili sa džemom od šljiva  lepimo dva po dva kruga. Koristila sam  džem od šljiva umesto  od ribizli  koji se  obično  pojavljuje u ischleru. Zašto ?  Zato  što je jesen ,  sezona šljiva  i sada sam pekla   jednu porciju svežeg džema , i nisam htela da propustim  da  isprobam i mogu vam garantovati nije loša  kombinacija , isplati se probati.
Džem  sam pekla  od opranih šljiva  u rerni  u kuhinji , istina je  malo  gubi  od arome i mirisa  u odnosu kad se u kotliću napolje   peče, na kraju se koštice   lagano mogu loviti. Ovo odmah  koristimo, ne mogu da kažem kako bi ga držali duže, nema ni šećera ni konzervansa  unutra, popuno prirodno.


Gotove zalepljene krugove umačemo u  otopljenu čokoladu  , i  kad se više ne lepe  mogu se  i probati....


Related Posts with Thumbnails

Stamp