27.07.2011.

Proso torta sa kečkemetskim kajsijama




Dok se većina državljana odmara na godišnjem odmoru, organizacija  poslastičara je uveliko u poslu , mora da izabere  tortu koja će biti  rođendanska torta  Mađarske.
Ovo je već peta godina da  Savez Mađarskih Poslastičara sprema neobični kuriozitet za 20.august,  praznik Mađaske  koji se smatra  rođendanom  države. To je i dan  Ištvana,  prvog  kralja i osnivača države, kao i dan  novog hleba( hleba od nove pšenice). Zadnjih godina za taj dan bira se putem konkursa  rođendanska torta. Od mađarskih poslastičara očekuje se idejama bogata  kreacija  torte i recept koji obavezno ukazuje na mađarski ukus i nekako ima veza  sa praznikom   20. augusta.
Ove godine za prvi krug  prijavjena je  21 torta. Na takmičenju sladolada ,  žiri sastavljen od poznatih poslastičara izabrao je  tri  torte od  kojih se posle  bira najbolja . Ocenjuje se da li ispunjava sve uslove da se proglasu za tortu države . Gleda se i materijal , izgled i kako može da se upakuje.
Istina je, ove godine presednik saveta  mađarskih  poslastičara nije bio potpuno zadavoljan, po njegovom mišljenju  nisu bile dovoljno kreativne torte  koje su prijavjene na takmičenju , on tvrdi da mađarski poslastičari   znaju više .
Torte koje su izabrane na početku  leta  za dalje takmičenje :

Proso torta sa kečkemetskim kajsijama

Kečkemetska kajsija torta

Viljamovka torta

Sada se već zna i rezultat koja  je pobedila  i to je 


Proso torta sa kečkemetskim kajsijama





Pvi put  pobedila je  torta  koja je  zdrava  i mogu je jesti  i dijabetičari.
Tradicija i  zdrava hrana  spojeni su  ovom tortom  -rekao je  autor ove torte .
Možda  nije slučajnost  ova torta  je projekat poslastičarnice koja nam je  blizu, gde mi slavimo male i velike porodične događaje  ili samo  sedimo sa društvom, to je Zila kafić i Kristina poslastičarnica   isto ime  nosi i poslastičarnica  kao  i kafić.
Vlasnik poslastičar Laszlo Zila  izmislio je i  specialnu formu za torte, u ovom kalupu moguće je  tako spremiti tortu da u sredini ostane mekano tečni fil.
I ovogodišnja torta  sprema se u ovom kalupu. Jedva čekamo da od   20.augusta  počne da se  nudi. Ne mora se ići da se  proba samo u  ovu poslastičarnicu  u celoj   Mađarskoj  će se  nuditi   ali samo od tog dana.




Sta ima u torti ;? recept kasnije , ali do tada  nešto i  o tome.
Ima sir, pahuljice od lana, brašno od badema, džem od kajsija, slatka pavlaka, želatin i  proso.




Torte   prošlih godina za ovu priliku


Madártej torta - 2007
Madártej torta 2007

Szatmári szilva torta - 2008
Szatmári szilva torta2008







Pándi meggy torta - 2009
Pándi meggy torta 2009

Szilvagombóc torta - 2010
Szilvagombóc torta 2010








Kecskeméti barackos kölestorta 2011


20.07.2011.

Charlotte sa malinama


Da li bi vi mogli da kažete:  ne  ???     ----   za tako  privlačne maline ??
Sada  se po pijacama smeju maline, i normalno je, da je i malina  na svakodnevnoj ponudi  kod nas
u nekom od oblika:



hladna supa od maline

dzem od maline

senf sa malinama







sladoled od maline

torta sa malinama


granita od maline

liker od malina ( rakija od maline ?,
srceta .....
nikad nije kraj  dok  je sezona  maline .


Ponekad ih nisam volela, za mene osim svežih, postojao je o samo  slatki sirup od kojeg se pravio sok koji nije bio po mom ukusu i to sam redovno odbijala. Ali sada,   posle puno  godina bez maline, sad ih želim uveliko...

Letnju  laganu tortu želim za rođendan u julu, odlično odgovara malina sa sitnim sirom, osvezajuće i  ukusno, što je  i dokazano  prošlog vikenda.


Charlotte sa malinama




Spremanje  nije toliko  komplikovano, no istina je  treba malo više  vremena

Za početak pravimo  klasično  "piškota"  testo.



od




  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g  brašna

















Od belanaca umutim penu sa 3/4 šećera, a žumanaca sa ostatkom šećera isto umutim i  zatim zajedno sa  brašnom umešam oprezno testo, dok sa drvenom varjačom mešam sa drugom rukom suprotno vrtim činiju. Treba puno paziti da se ne lomi pena.


U zagrejanoj rerni na 180 celziusa se peče, na plehu postavljenom sa papirom za pečenje, ako se prstom pipne testo i ono se fleksibilno vrati tada je već gotovo.

Izvadim iz rerne okrenuto stavim na rešetku i skinem papir. Čim se ohladi stavim na radni sto i namažem sa filom i umotam, formiram rolat.



 Fil je sveži  džem  od maline
:







  • 800 g malina
  • 100 g šećera

prokuva se  zajedno,  mešam dok se ne umuti džem  i vri još 3 minuta  i gotovo,  ostavim da se ohladi.


Za odrasle mogli bi dodati malo rakije od malina  i tako " začiniti ".



Sir krem



  • 450 g sitnog sira 
  • kore od limuna ili lime -a ( rendanog )
  •  50 g med
  • /ako zelite možete obogatiti  sa  umućenim šlagom  ali bez toga je lakše i  ja za leto preporučujem bez.

Sastojke  dobro umešamo .

Kad  smo  formirali  rolat   preporuka je da se malo ostavi  u frižider da bi mogli  lakše da  sečemo, ali nije obavezno, tanko  cc 1 cm širine  sečemo  rolat. Izaberemo odgovarajuću formu  np  metalnu činiju za mešanje i sa sečenim  piškota rolatom    obložimo  činiju, zatim popunimo  sa sir kremom , poravnamo  krem i na vrh opet  stavljamo piškote.  Zatvorimo dobro sa folijom  i  ako je moguće   stavimo nešto teško  gore da  pritiska malo. Tako  pripremljenu  ostavimo na hladno mesto  da odmara malo .
Pre serviranje stavimo plato za toru  na činiju, sve okrenemo,  odvajamo činiju i dobijamo željenu formu  u obliku brda.






Charlotte sa malinama



ako volite slađe možete posipati  sa šećerom u pharu, ali ja to ne preporučujem .



15.07.2011.

clafoutis sa svežim kozijim sirom

Juli 14. frnacuski nacionalni praznik, ovo  je odlicna prilika da se podsetimo kako su Francuska i gastronomija vezani,  i da je  francuska gastronomija  pod zastitom Unesca.

Ne treba više o tome, zato je sada  na jelovniku  francusko jelo.








Ovaj recept clafoutis postoji i u slatkoj formi  sa crnim trešnjama i taj   slatkiš je  mnogo popularan,zanimjivost toga je što jos ni koštice  ne treba  odvajati,  tako se dobija  intenzivniji ukus . Znam, neće  svi biti  srećni zbog ovoga i moja porodica  ne voli ako mora da juri koštice  u kolaču, ali  verovatno u to doba kada je  izmišljen recept nije postojao  aparat za vađenje koštica,   opravdanje  lako  nađemo......no istina je da tako nemože da iscuri  sok iz voća. .

Za 4 osobe potrebno je:

 


  • - 160 gr svežeg  kozjeg sira

  • – 160 gr  sitnog paradajza ili ih treba  seckati


  • – 1  vezica sveže mlade blitve

  • – 2 jaja




  • – 16 cl masnog mleka/ pavlka /kajmak


  • - 160 gr brašna

  • –16 gr putera


  • – 1 mladi luk ili mala glavica luka

  • – sveži bosiljak


  • – muskat orah



Zagrejemo  rernu na180 stepeni .
 Vatrogasnu činiju  namažemo  puterom, rendamo   grubo  koziji sir  i  stavimo  u činiju.
Operemo  i osušimo paradajz,prepolovimo ih  i stavljamo ih tako da  presečen  deo gleda gore.
Operemo  blitvu, sušimo, seckamo na 1 cm širine, zajedno  sa donjim(belim) delom  i dodamo
kod paradajza i sira .
Oprana i dezinfikovana jaja umutimo sa mlekom,  pavlakom  i brašnom .
Dodamo  seckan luk, so i sveže mleveni biber, sipamo ovo sve  na blitvu, sir i paradajz .
Zatim  pečemo  35-40  minuta.






Nudimo sa  svezim bosiljkom  .
Related Posts with Thumbnails

Stamp