24. 3. 2011.

Grejpfrut sa susamom i medom



Čekate goste, želite neobičnim predjelom da ih iznenadite , imam ideju...odlično se slaže i sa uskrsnim menijem ......Lagano i ukusno , interesantno i elegantno.



Sprema se od :






  • 2 grejpfruta



  • 2x2  kašike susama



  • 2 kašike meda







Kiselkasto voće ali tu je  susam i med koji ublažuju taj efekat i  pokreću apetit  i zajedno daju  izuzetno dobar uvod pred glavno jelo...



To je grejpfrut sa susamom i medom 







Odvajamo file od grejpfruta,  što znači sa oštrim nožem uklonimo koru, a posle detaljno očistimo od belog dela i od "zidova " .  Ako želimo  možemo odmah i da  formiramo od kore čašu za posluženje i  tako bude još poželjnije...Sok od voća, normalno, sačuvamo  i koristićemo kasnije...

Pola od susama u avanu tučemo, i pomešamo sa medom  i sokom od voća........ i to je to ...
sa ovim kremom pokrijemo  filea od grejpfruta i pospemo sa suvo pecenim susamom dekoriramo sa listovima melissa officinalisa



,










15. 3. 2011.

Marci panis






Vreme je već  da Holle anyó (iz Grim bajke)  ta dobra devojka malo odmara, da ne trese više  u martu  prekrivač, lepo je sankati se i  u grudvati ali već smo spremni za miris proleća, za sveže šareno cveće , neka prestane sneg do sledeće zime kada ćemo ponovo da ga čekamo i želimo, ali sada  može mala pauza ....:::????



Bili smo  prošlog meseca u Kőszeg, mali gradić  na zapadnoj  granici Mađarske prema Austriji...Dvorac je bio zatvoren od januara  zbog renoviranja,  ali  u blizini  ulaza našli smo mali muzej-prodavnicu  marcipana. Ovo nije istorija ovo je gastronomija i  bajke...( bio je  i deo za vino )
Iznedili smo se,   šta sve može  ( šta bi mogli  ) da se  radi  od marcipana...










Osnovni  materiali  marcipana su   šećer i badem  ali  radi se i od  oraha  i lešnika. 

Poznajemo marcipan "egal, dvoputni, triputni" znacaj ovih cifara je u tome što pokazuju odnos  badema i šećera u marcipanu. Egal znači iste količine, veća cifra znači da ima više šećera .

Karakterni ukus  dobija se dodatkom gorkog badema. Marcipan  je već bio poznat u drevnem veku , kada su u Persiji spremali su od badema i obogaćenog meda sa  maslinovim uljem i dodvali nekoliko kapi  ulja od ruža. Za vreme krstaških ratova stiže sa vojnicima i  trgovcima i u Španiji, Portugaliji, Veneciji ...u početku je bio samo na stolu  vladara, zbog toga što  se za spremanje  koristi šećer, a šećera je bilo priličo nedovoljno. Posle okrivanja Amerike kad je sećerni bambus stigao  u Evropu  razvojem poslastičarstva razvijalo se  i  spremanje  marcipana isto, ali  u tom dobu samo se  u apoteci mogao kupiti. Mleveni badem sa šećerom i sa uljem od ruža   bilo je omiljeni slatkiš za gurmane u srednjem veku, ali zato što je  šećer bio  skup, to  se moglo  naći samo  na stolovima kraljeva.

Danas koristimo kao zaštitni sloj ili dekoraciju za kolače.




Ovu su predmeti za  spemanje marcipana












Za marcipan vezane su i dve legende, sada ću  ja pisati samo italijansku verziju, nije slučajno, ovo je zadnji vikend karnevalskog perioda, a karneval je vezan sa Venecijom i sada je baš aktuelan, no i zbog Marka...., ovo je nas "porodični " slatkiš....,


Po legendi naziv marcipana proističe iz imena pokrovitelja Venecije, St. Mark-a. U 1400. godini ćerka jednog venecijanskog poslastičara Badrut-a, koja se zvala Maria, igrala je u  radionici svoga oca i umesila je u medu sitni badem. Ovaj "plastelein" je  u vrućoj tepsiji  sušila. Otac je  probao taj slatkiš i toliko je  bio ukusan da je odlučio da sa  ovim materijalom da  dalje  pravi te ukrasne  cvetove   koji su  bili toliko popularni u Veneciji. Po legendi prvi put su  prodavali taj slatkiš od badema i meda  na trgu pored Bazilike Svetog  Marka  na  praznik pokrovitelja  grada St Marka, tako je dobio ime   po St. Mark:  Marci panis što  znači hleb St. Mark-a. Ove cvetove kasnije su smenile  veoma  precizno urađene skulpture koje su se  delile  u crkvama  kao zaštita vlasnika  od zla. Ovaj slatkiš, koji je služio za  isterivanje  đavola, u Mađarsku je stigao kad se kralj Matyas oženio sa  Aragóniai Beatrix iz Italije i sa njom su se  preselili italijanski poslastičari i kuvari. Na prvom novogodišnjem ručku, posle venčanja kralja Matyasa i Beatrice  kao 8. jelo je nuđen slatkiš  od mleka badema i šećera, bila je to bela-braon kockasta šah-tabla od marcipana.



2. 3. 2011.

Divlja guska


Guska  to je mađarski specijalitet, mogla bi da kažem  naročito  guščja džigerica, ali vole to i francuzi i postoji  nekoliko čuvenih recepata  za spremanje ali  i za gajenje isto....Ali ovo je  bila divlja guska, to je retko na našim trpezama  i zato je  pravi kuriozitet, zadnjeg vikenda februara naša porodica se okupila u čast ove "ptice". I spemanje je bilo zabavno, kolektivno smo učestvovali, pravo porodično kuvanje, svi su imali  neki "zadatak" (kao uvek najviše je radio moj suprug : on je obezbedio vino).







recept za Divjlu gusku :







  • 1  divlja guska
  • 150 gr slanine
  • 1 kašika ulja
  • pivo
  • biber, klek, majoran, so


Očišćenu   divlju gusku sa "tučenim " začinima triljamo unutra,  grudi i noge špikujemo sa slaninom, solimo sa svih strana. U vatrostalnoj činiji stavimo u rernu, dodamo malo vode i ulja i barimo-pečemo na tihoj vatri, u zadnjoj fazi  nekoliko puta sa pivom  prelivamo.



Kao prilog, pored pečenog krompira, možemo jos i palentu, u crno vino dinstani kupus i sa borovncama pečenu jabuku .












u cnro vino dinstani kupus 

je  skoro klasičan s tim  što nisam   ovog puta  stavila  kim, a dodala sam sitno seckanu koru pomorandže i normalno  je dinstan  u crnom vinu.
Na kašici  ulja otopimo  šećer i ostavimo  da malo karamelizira, dodamo  seckanog  ljubičastog  luka, malo  pržimo pre nego što dodamo   seckan i soljen kupus ( kupus seckamo i  dobro solimo, ostavimo da odmara i ako pusti više tečnosti  iscedimo ), promešamo, dodamo vino i pod poklopcem  dinstamo  dok ne bude mekan, ali ne smemo prekuvati lepše je ako malo krcka pod zubima!!! U zadnjim minutima jos prelivam sa balzamiko aceto. Ako želite možete i med, više balzamiko aceto dodati da bude pikantnije.



Za  palentu

  vodu sa slanim mlekom kuvamo dok ne provri,tada dodamo  kukuruzni griz  umešamo prespemo sa origanom  i pod poklopcem ostavimo cc.10 minuta  dok  ne  umekša. Još dok je topla  na foliji se  raširi, umota i formira kao valjak. Tako ostavimo dok potpuno se ne ohladi,
sečemo na kolutove i pečemo je u  sa uljem šprickanoj  tepsiji ,vruće  serviramo.


A jabuke  odvajamo od koštica  isto sečemo na kolute i jednostavno ih posipamo sa borovnicama, normalno u zimi nema svežih sada sam  ja koristila  zamrznute, ali vi možete bez problema i džem od borovnica  koristiti, moze da bude malo  slađe ali to ne smeta, ja apsolutno izbegavam da sladim i prijao nam je ovaj svež ,kiselkast ukus...Tako smo ih  stavili u vatrostalnoj činiji i u reni  pekli  tako da bude reš....






Na kraju je ostala  i torta od šargarepe ......uskoro  dolazi i ovaj recept...!!!













1. 3. 2011.

Kürtős kalács mirisao oko mađarskog štanda na sajmu turizma

Kürtős kalács, transilvanski specijalitet, reklamirala je Mađarska na vikend na 33. Međunarodnom  Sajmu Turizma u Beogradu.
Miris ovog slatkiša je već iz daleka pozívao budućeu turiste koji su pokazali veliko interesovanje  za našu zemju, za ponudu banja i mnogobrojne akvapark  i hotele kojim se predstavljala  južna Mađarska, okolina Segeda, Mórahalom.




Kürtös kalács   je  nekad bio  praznični  kolač, pravili su ga na svadbama, na krštenjima i za posebne i važne goste. Recept je vremenom sa tradicijama i lokalnim običajima  menjan. 


U početku, u Transilvaniji, pekli su ga  direktno u peć za pečenje  hleba, na vrućem žaru. Vremenom su  pimetili da na  šećer koji se  istopi i koji se   prtevara u karamel lako se  prima seckan orah i kolač bude još  ukusniji od toga.








Firma Molnar nudi   začinjenog sa  vanilom, cimetom, orahom, bademom, čokoladom, kokosom, kakaom i makom  ovaj slatkiš, ne samo  na sajmovima kao pratilac  Madarske Turističke Organizacije  već i  u centru Budimpešte  i mozete njihov kürtös kalács de jedete i  u Váci ulici.
 
 Kod Molnar's kürtös kalács se koristi , isključivo, kvalitetna ulja od suncekreta , kvalitetni sveži kvasac i kvalitetna voda, mesi se  testo, zatim kad "poraste" testo, raširi se na debljinu  prsta,
specialnim nožem , koji služi za ovo , se  isece na trake  i u spiralu na speciano drvo se umota  i tako dobije   svoj oblik kürtős kalács kad se peče.
Umotano testu se tanko  sa uljem od suncekreta namaže, tako lakše upije tanki  sloj šećera. Ovo daje nezaboravni karamel miris  što se i na  sajmu  u Beogradu odmah  oseti čim se uđe u salu.


Related Posts with Thumbnails

Stamp