23. 2. 2011.

Esterházy-rostélyos




Bili smo na putu , bila sam kući, tamo na zapadnoj granici Mađarske i Austrije( Burgerland), a to je kraj gde  je nekad  vladala prinčevska familija Esterházy. Imali su dvorac  u Fertődu gde je  zbog dobre muzike i  Mária Terezia svraćala kada je orkestrom prinčevog dvorca Miklos-a Esterházy dirigiro Joseph Haydn, koga od tada pamtimo  kao oca simfonija i istrživača kvarteta.



Eisenstadt, gde je porodica  Esterházy  1622-e sa grofom  Esterházy Miklós-om stigla., smatra se  i  grad  Haydn-a.


Da li  je iznenađene što se  u poslastičarnicama  nudi i  torta Haydn?










...... šta  bi rekao  veliki  muzičar Haydn, na to  ?



Haydn, kome  je majka  bila grofovska kuvarica, verovatno je jako voleo dobru hranu. O tome se informišemo iz pisma, koje je on  pisao za Anna Maria Genzinger  suprugu čuvenog  bečkog ginekologa, sa datumom  1790 februar 9.  Pismo je pisao posle povratka iz Beč-a u Mađarsku, gde je služio  porodicu Esterházy.    "za tri dana  20 funti sam smršao, brzo je nestala moja  užina koju  ste mi  pakovali u Beču za put . Oh jaj, mislio sam, kad sam na   mom mestu dobio  meso od 40-godišnje krave, umesto  ukusnog bifteka, umesto nezaboravljenih   knedli i ragu  dobio sam neko meso koje se  ne može sažvakati, umesto izvanredno ukusne pomorandže, salatu čiji ukus liči na travu i umesto svežeg kolače  suve pite od jabuka dobio sam, kikiriki i slične stvari. Da, da  mislio sam, kada bi bilo ovde sve ono što u Beču nisam mogao da pojedem!  Ovde u "Eszterház"-i niko me ne pita,  da li želim čokoladu  sa mlekom, ili želim li kavu crnu ili sa šlagom??  ...sa vanilom ili sa ananasom zelite li sladoled dragi Haydn? Kada bi bilo ovde parče parmezana "





“Haydn explosive” izložba – u Eisenstadt i u 2011.



Andreas Roseneder's exhibition “Haydn reloaded” will be presented at the ...

haydn2009.wordpress.com















Zivot Josepha Haydna (1732-1809)  uopšte nije  bio dosadan, možda je   ličio na život  super stara. . Haydn  nije samo doneo novi muzički repertoar, on je  neverovatno koristio i marketing strategiju  takođe.Postavio osnovu  kvarteta i do današnjeg dana  ima značajno mesto u istoriji  muzike. Posetioco ove  kompleksne izložbe mogu upoznati  umetnost i  vek  Josepha Haydna u atmosferi  prinčevskog  dvorca, a  za upoznavanje  muzike  Haydna zadužena je  zvučna video-animacija. Za najmlađe je posebni dečiji program na raspolaganju.









A sada  ja ne želim ni Haydn tortu, ni  Esterházy tortu, ali ipak recept će biti Esterházy





Esterházy-rostélyos










Ova hrana je dobila svoje ime po  Herczeg Esterházy Pál Antal ( 1786-1866) diplomati i  političaru.
On je bio i član  Mađarske naučne  Akademije, ambasador u Londonu, a 1848-me član vlade Batthyány .




Pripremljeno  meso( klofolot, so, biber, brašno ) ispržimo na malo ulja, izvadimo  iz  tiganja i  čuvamo na toplom mestu. Na ostatku ulja otopimo šećer, karameliziramo i dodamo sečeni  crni luk, šargarepu, pasternak, koren od peršuma, celer, lovorov list, nekoliko  komad  celog zrna bibera i timjan. Pomešamo, pospemo sa brašnom, prelivamo sa vinom i  supom od mesa. Vraćamo  meso i dinstamo dok ne bude mekano. Ponovo izvadimo meso, umak pomešamo sa kiselom pavlakom, sveže ceđenim sokom od limuna, rendanom korom limuna,  senfom i kapri-jem . Ostavimo da provri, pasiramo ili miksiramo i cedimo za sos. Originalno pola  količine povrća  posebno treba  kuvati i  usitnjeno dati  na tanjiru pored sosa i mesa, ali ja ovog puta sam sve miksirala do karja  i ostavila   komadiće  povrća u  sosu, ali dodala jos živu seckanu šargarepu kod serviranje. Dekorišemo sa pavlakom i  zelenim peršunom,  po propisu  nudimo sa špagetima ili sa pirinčem.








  • 800 g rostélyos (goveđe meso)


  • kašika ulja za pečenje,(mleven biber,brašno, )

  • 80 g  crnog luka

  • 250 g mešanog povrća ( šargarepa, pasternak, koren peršuna),

  • 50 g celera,

  • 1-2 lovorova lista, 20 gr timjana , zrna bibera,

  • 20 g brašna, 
  • 1-2 dl supe od mesa,
  • 1 dl  vina, , .......                                                                          
  •  limun  senf,kapri,peršun






















10. 2. 2011.

Valentin day






Jos nekoliko dana i stize dan ljubavi ........
.....kako se pripremate? Hoćete li neki sitni poklon,  ili neki program, doživljaj, hocete li  u prijatnom ambijentu  vrlo elegantnu i brzu večeru sa svojim partnerom...., može ukusno i lagano, možda riba ;? ..????
















Odlično  slaže se i  dobro ohlađen brut šampanjac, to  je veoma elegantno za praznik, ali prolazi i suvo vino !
Obavezno i sto da bude prazničan, dekoracija da bude u kombinaciji  crveno i  rubin, cveće, sveće, čaše da sijaju kao vaše oči ....... da li treba  jos nešto ??






Kao predjelo možete služiti dimljeni losos sa kaprijem i mirođijom, no možete i da preskočite  predjelo .








....a aperitiv  može da bude  prosto martini


Za  glavno jelo _  orada  sa cvekla pireom , ili  orada i morac sa cveklom



Seckamo morac, luk (ljubičast) i cveklu, zagrejemo  maslinovo ulja  i u njemu popržimo  povrće, dodamo malo oraha, kašiku šećera, ostavimo  da karamelizira, prelivamo sa čašicom tokajskog vina, sačekamo dok provri, i serviramo .
U toku  serviranja dodamo  malo šumskog meda i nekoliko kapi  malinskog sirćeta.














Za dve osobe :

  • 2 manje cvekla, 
  • jedan mali luk  (ljubičast), 
  • jedan morac, 
  • 50 g oraha, 
  • 20 g šumskog meda,
  • 20 gr šećera, 
  • nekoliko kapi malinskog  sirćeta ,
  • malo vina.









9. 2. 2011.

餃子 / 饺子;

 Jjiaozi  je jelo u Kini koje se obavezno sprema za doček nove godine.

-----Forma je  liči na polumesac .....


Znači zakasnila sam malo, ali nema problema  novogadišnji praznik traje ukupno 15 dana i  još nije završen. 







Za testo je potrebno 100-150 gr brašna ( naibolje mešati  belo brašno  i  brašno od celog zrnca ) pomešati sa vodom koliko testo želi  i sa  malo sirćeta sa estraganom i napraviti  fleksibilno testo . Tanko raširiti i seći krugove!

Popunimo  ih sa fileom kao kod mene,  ali moglo bi i sa ribom ili rakovima  kao i sa  povrćem.
Mleveno meso......., ovog puta sam ja imala  od kuvane pa  pečene kolenice  koje sam samlela sa pečenim krompirom iz rerne i lukom ( ljubičast) i oblažim sa mileramom, mešam i  punim testo preklopim a krajeve oprezno i dobro stisnem. U međuvremenu  i voda provri kuvamo punjena testa i nudimo sa sosom od soje.




Za sos: soja sos i  ulje od susama mešamo sa iseckanim belim lukom, chili paprikom i đumbirom.
















Zeleni caj nudimo uz jelo.












Related Posts with Thumbnails

Stamp