27. 1. 2011.

krofne i karneval




Januar-februar vreme je za   karnevale


Ako  je karneval  ili maskenbal tada su   i  krofne obavezne





Istorija krofni počinje u Austriji, kada ih je otkrila udovica pekara  koga su  zvali  Krapfen . Posle smrti svog muža žena je imala puno posla zato što su  oni imali najbolji hleb  i ona je jedva stizala da sve odradi. Jednom se desilo da ju  je  iznervirao  jedan kupac koji nije bio strpljiv i  ona ga je gađala sa komadićem testa, ali  na sreću promašila ga je  i  testo je palo  u šerpu sa vrelim uljem .Tamo se lepo ispeklo  i porumenilo  i tako je slučajno spremljena  prva  krofna . Koja se  i danas u Austriji zove Krapfen!



Ovog puta mi smo išli u Karintiju da jedemo  karnevalske krofne pošto je ovo sezona karnevala u Evropi,  naročito u Italiji posebno Venecijii, a Karintija je skoro tamo .







Da li ste znali da se  karnevalske krofne  jedu sa dve viljuške?  Tako se cepaju i zabranjeno je jesti sa nožem !








Postoji i druga legenda o krofnama to jest "beignets " kako ih Fancuzi zovu, koje je  supruga  Lui XVI.   kraljica Marie Antoinette ( 1755-1793) upoznala u avanturističkoj  noći  karnevala. Kraljica je  pobegla na  maskenbal koji se organizovao u  Tuillerii i pomešala se u kostimu sa narodom na ulici. Ona je šetala tamo i ogladnela i  kupila je od majstora medenjaka krofne, jako su joj se svidele i odmah je naručila da joj  kupe celu korpu. Posle karnevala pozvala je u dvor  majstora .Tražila je  recept  i od tog doba kraljevski poslastičar, sa malim promenama, sprema ih redovno za kralja i njegove goste.

 Krofne su od tada  jako popularne.

Preporučuje se  sa domaćim džemom od kajsija    promešanog sa  malo ruma  i uz ovaj slatkiš najbolje ide čaša šampanjca.





A sada  recept :

500 gr brasna  koje nekoliko sati držimo na toplom mestu
6 žumanaca
60 gr putera (otopljen ali nije topao )
50gr sećera u prahu
1 supena kašika ruma
4 dl mleka
20 gr kvasca
prstohvat soli


U blagom  slatkom mleku kvasac  otopimo i sa ostalim dodacima i brašnom  dobro umesimo testo, ostavimo na toplom mestu da raste 35-40 minuta. Kad je vec poraslo raširimo na prst debljine i odvajamo krugove . Opet stavimo da odmara i da raste na duplo . Kada se  podiglo ( 3-4 prsta debljine ) u vrelom ulju pržimo tako što za pocetak pod poklopcem dok ne porumeni jedna strana, pa kad ih okrenemo   dalje pržimo bez poklopca!! tako ćemo dobiti taj "ranftli" -
Pazimo dok radimo  da testo uvek bude  na toplom mestu da ne bi   "prehladilo ". Kad su gotove dobro iscedimo, ne smemo jednu na drugu stavljati  da  bi ostale  lepe. Kada su već blage možemo ih posuti sa šećerom u prahu.












26. 1. 2011.

Najviši restoran

  Otvoren  je  At.mosphere restoran  na  122 spratu u Dubai-u, restoran  je najviši na svetu i nalazi se na  422 metru u  Burdzs Kalifa, zgradi koja je zakođe najviša na svetu sa svoja  828 metra u kojoj ima nekoliko hiljada  stanova, jedan luksuzni  hotel  i mnogabrojne kancelarije ( MTI).

14. 1. 2011.

Čestitka

Nema nove godine bez šampanjca.....kod nas  nikad,
zelimo  da imate i vi  bogata tepezu   punu fantazija i ukusnih jela sa  novom godinom
puno sreće!

13. 1. 2011.

"kraljevski doručak" za srpsku novu godinu



2011 godinu počeli smo sa ovim doručkom, što da ne  ponovimo i  u čast   srpske nove godine ?





Šampanjac sa sveže ceđenom pomorandžom  i camembert u mantilu badema sa  džemom borovnice
 ili brusnice.






Celi camembert umotamo sa seckanim bademom  i u vatrostalnoj činiji stavimo  u  zagrejanoj rerni dok sir ne počne da se topi.










To je toliko jednostavno a veomao ukusno naročito sa ovim pićem koje nudim  uz to.









U čašu za šampanjac  do pola sipamo  sveže ceđen sok od pomorandže i zalivamo  sa ledeno hladnim šampanjcem .





12. 1. 2011.

Medenjaci


medenjaci


Zakasnila sam sa ovim receptom  tako da ga  možete sačuvati za sledeću  godinu ako želite da po tradiciji pečete za kraj godine za praznik, kao mi što radimo. Kod nas nema  Bozića bez toga, spema se kući , a  i prodaje se  na  božićnim vašarima   .




medenjaci









medenjaci
  • 200 g meda
  • 150 g žutog šećera
  • 50 g putera
  • 4 jaja
  • 400 g brašna od celog zrna
  • cimet mleveni
  • mleveni karanfilić
  • soda bikarbona
  • prstohvat soli







medenjaci





medenjaci


Šećer otopimo sa medom i puterom. Kad se ohladi  dodamo i jaja. Ove godine sam štedela i bilo mi je žao da operem šerpu gde sam  pre pravila džem od borovnica i tako se desilo da sam  u istu  šerpu otopila  med i ostalo zajedno sa ostacima  džema od borovnice. Moram da priznam da je  rezultat bio neočekivano ukusno testo, nažalost tu lepu ljubičastu boju koja se  pojavila u živom testu  sam izgubila za vreme pečenje, ali ostao je  ukus i poneka kruglica od borovnice se  pojavi u medenjacima. Ovogodišnji medenjaci su neobični ali su vrlo ukusni.
    Tako kad smo već umešali masu od meda i jaja mozemo je dodati u činiju gde  smo dobro brašno   izmešali sa cimetom, karanfilićima, soda bikarnonom i so. Dobijamo dosta mekano testo  koje  sa folijom pokriveno preporučujem , ostavimo do sledećeg dana u frižideru. Sutra  dan kad uzmemo testo  može se  lako raditi sa njim, na radno mestu sipamo brašno i  raširimo tanko testo  da  odvajamo figurice. U ovom procesu deca  rado pomažu i bilo bi šteta da im ne  dozvolimo da pomažu.


medenjaci
Dekorirati možemo sa raznim semenekama kao suncekret, bundeva, mak, sezam, ali može se  i isprobati sa suvim ili kandiranim voćem. Klasično dekoriranje je  sa fondanom od belanca i šećera . Ako želite da bude ukras na jelki treba ih bušiti pre pečenja sa čackalicom ili  sa  štapićem, posle ovde možete  staviti  npr rafiju  za kačenje . Dekorirane  medenjake stavljamo u  sa papirom za pečenje pripremljenu  tepsiju i u zagrejanoj  rerni na 200 stepeni  pečemo ih 10-12 minuta. Preporučujem čuvanje u metalnoj kutiji .




medenjaci






Ako se slučajno desi da budu tvrdi  stavite jabuku seckanu na četvertine  1-2 dana  da budu mekani, pazite da ne zaboravite, posle jabuku da bacite,  jer dobije buđu!!!


medenjaci



medenjaci


medenjaci


9. 1. 2011.

brzi ručak

Naročito u vreme praznika veoma je bitno  da praznični  jelovnik što brže  spemimo, da bi  ovih dana imali još više vremena da budemo zajedno,  ali zadatak  je da ipak bude neobicnih stvari na stolu.


sledeći ručak  svarno može za nekoliko minuta da se  spremi

 Koktail Frutta di mare sa slatkom pavlakom  sa tokaji törkölypálinka (loza)







Iz  zamrzivača direktno stavim  u slanu vodu Frutta di mare u koju smo iscedili limun, sačekamo dok provri  i odmah  cedimo i stavimo u ledenu vodu da se hladi. Pola grejfruta (grape fruit) očistim  i spemim file od njih, sa time ću  da serviram. U slatku pavlaku dodam 2 cl tokaji aszú törkölypálinka (može i sa lozom  zameniti , ali moja je od kasnije  berbe i  zato je  malo slađa) i sa viljuškom umešam lagano. Začinim sa Worcester-sauce / sosome. Ovu penu  u posebnoj činiji nudim.






File u umaku  od kozjeg  sira sa dimjenim ramstekom sa Zlatibora i pirinač sa šafranom sa pratiocima   ananasom i breskvom







Po dužini sečemo file, raširimo i  pečemo na kašiki  ulja. Za nekoliko minuta okrenemo, dodamo  tanko sečeni ramstek i po ukusu osolimo, sir rendamo unutra, sačekamo dok provri i pod poklopcem ostavimo da odmara  dok ne serviramo.

.

8. 1. 2011.

Božić,Božić.........

2011.01.06.    praznična večera




12 vrsta jela na tepezi za večeru na  badnje veče ?

...šta da vam kažem, nije lako  biti domaćica ovde u Srbiji ,trudim se  iz godine u godinu  tako sam ove godine nudila :




uz aperitiv

sa bademom punejena maslina, sa starim kozjim sirom punjena paprika i sušeni paradajz

zatim
laganu krem supu od belog luka

uz prvu čašu  vina

tarte  sa kremom od mladog kozjeg sira


za to je potrebno :

200 gr brašna
150 gr putera
so
sirće
ledeno hladna voda 

Ovo sve umešamo u fleksibilno testo, raširimo, stavimo u okruglu činiju da ima po malo i sa strane i u zagrejanoj rerni pečemo  15 minuta. Za ovo vreme spemimo  krem od sira, tako što 200 gr mladog kozjeg sira sa ruzmarinom i kiselom pavlakom umešamo da dobijemo homogenu laganu kremu,  dodamo jedno žumance  i sa ovim punimo  testo. Od ostataka testa pravimo rešetku  nad njim i vratimo da se peče jos 20 - 25 minuta.



za glavno jelo ;

"pijana "losos pastrimka sa  klekom


Prvi korak da meljemo  klek i so u avanu  i sa ovim  premažemo  unutra očišćenu  ribu, stavimo  unutra očišćen celi beli luk i pomorandžu u kolutima isečenu, zatim prelivam sa  rakijom začinjenom  sa ruzmarinom i pomorandžom.

Sad ostavimo da odmara nekoliko sati u hladnom pre pečenja. Pečemo u kesi za pečenje u zagrejanoj rerni  20 minuta. Zatim odvojenu  od kosti  serviramo sa prebranacem i salatom od radiča, čiji  pikantni gorki ukus i ljubičasta boja se  lepo harmonizuje sa bledom ribom.


- prebranac,



- variacija za salatu


sveže voće sa sirevima i orahom /gorgonzola,camembert,brie i masdamer




- desert kao




beigli












razno suvo voće


(žerbo) gerbeaud







6. 1. 2011.

HRISTOS SE RODI







Srećni Božićni praznici u miru i zdravlju!




Koliko varnica toliko ovaca , zdravlja , parica...........

kiseli kupus

Nema  praznika bez  kiselog kupusa  znači  "töltött káposzta " obavezno. Dugo sam mislila da je ovo mađarska tradicija, sećam se uvek  je bilo kod Bake, kod Mame, i kod rođaka i  prijatelja   na stolu za Božić . Bar na drugi dan. Dobro je i može se  zagrevati, što ga više zagrevaš   bolje je, čula sam  opravdanje. Kasnije  viđala  sam i na stolovima  prilikom prezentacija, kotela  i često smo  nudili turistima  koji su  posetili Mađarsku. Ja nisam veliki obozavatelj  ovog jela.  menije  dosta i jedan put godišnje. Nije mi za  Bozić,  nije mi dovoljno praznično no ovih zimskih dana na   kraj decembra  ili u januaru je idealno. Kad sam  došla  u Srbiju iznenađeno sam   primetila da naše čuveno  jelo  ima konkurenciju, a možda je   ovde još popularnije  i zove se  sarma , malo se razlikuje od onoga  kako sam navikla, ali liči. Isto se često nudi  za praznik ...najveća razlika je što ovde nema  sitnog kupusa koji ja baš toliko volim  i zato uvek reklamiram ,da malo su  stavljale i moja bake kao i mama, one su mislile  meso je bitno, ali za mene  važniji je  bilo kiseli kupus.
U Budimpešti uvek sam  kupovala na pijaci od "bake "iz mesta Vecsés, najčuveniji  kupus prave u  selo Vecsés  u blizini glavnog  grada, skoro kod aerodroma Ferihegy. Sećam se  kad god smo se  vraćali avionom  u Budimpeštu i  uvek smo gledali  kroz prozor i čim bi se videli kupusi u polju,  znali smo stigli smo.
Znaci "vecsési káposzta" to je najbolji kiseli kupus u mađarskoj, recept ne bi mogla da vam  kažem zato   što je  tajna,  ali to znamo  da  kupus treba usitniti tako da  bi dobili tanke dugačke trake ...,posle se stavlja u burad od drveta a da  bi bilo  dobro ponekad su i devojke tapkale ,ta ceremonija bila je vesela i  pevalo se usput ...
I na mojoj pijaci i  danas u  takvim burićima stiže kiseli kupus  i posebno ima u svakom buretu nekolio glavica i  za "sarmu " ,za pokovanje mesa.
Kod nas se ne  pravi kiseli kupus kod kuće, meni je  bilo interesantno  videti ovde u Beogradu kako  ljudi i u centru grada stavljaju  za sebe kupus. Još intersantnije je  bilo dobiti kupus kao poklon , mogu da kažem i dalje ja ne kupujem jer nema potreba , već dobijam i mi imamo malo bure gde držimo  kupus u koji ja još dodam crni biber, lovor i komadiće dunje i celu ljutu papriku.


Stanovnici Vecsésa poreklom su iz bavarske, pa pretpostavljam da je poreklo metoda kiseljenja kupusa takođe iz bavarske,sada i ja bavarski recept nudim vama za spemanje kiselog kupusa





1 kg kiselog kupusa

1 mala glavica crnog luka

lovorov list

2-3 karanfilića

1-2 češnja belog luka

5 zrnca kleka

2,5 dl vina

2 kašike pačje(ili guščje) masti

so

krompir

mesnata slanina

svinjski file







kupus po ukusu pripremimo ako treba operemo,sa začinima , koji su navedeni, začinimo i stavimo da se kuva na tihoj vatri i dugo kuvamo,na polavremena sa vinom oblažimo,krompir dodamo kad je već skoro gotovo.Dok se kuva u tiganju pržimo meso i slaninu da bude reš. Zajedno se servira

4. 1. 2011.

File od orade sa pireom od cvekle

Na badnje veče obavezno imamo ribu i vino, bilo da računamo po julijanskom ili greorijanskom kalendaru tog dana svuda u celom svetu tradicionalno  se  jede  riba.




Ovog puta predlažem vama da spremite oradu, na veoma  jednostavan i brz   način, ali biće  neverovatno ukusno .

Pravimo  po dva   filea  od sveže ribe,  stavimo   u 180 stepeni   zagrejanoj     rerni da  koža bude dole i pečemo  ih 5 minuta.


Ne smemo  dugo  peći, da ne bude suvo!
Solimo,sveže  mleveni biber dodamo i sa majčinom dušicom serviramo.
 
 
Mozemo da služimo sa raznim povrćem ,salatama i sa pireom od cvekle.

Za  pire od cvekle  očišćenu cveklu,  kuvamo i malo  začinimo sa đumbirom, miksiramo i kada  ohladi dodamo maslinovo ulje.
 

za   cvekla pire:


  • 2 očišćene cvekle
  • 100 ml maslinovog ulja








2. 1. 2011.

Novogodišnja prasetina,sočivo,slatki kupus sa šampanjcem za sreću u novoj godini



Zadnij dan u godini mi zovemo Silvester, to je imendan ljudi koji se zovu Silvester, ali mi i taj dan tako zovemo i tog dana se opraštamo od stare godine uz veliko veselje sa trubom(ne trubači), maskama, serpentinama po balovima gde ima reprezentativni meni za ove dane , a to zavisi od ukusa šefa ,ali za ponoć se obavezno poslužuje i sočivo i supa od kupusa .



Sočivo simbolizuje bogatsvo i puno para , supa od kupusa je kisela čorba, koja malo umiruje stomak posle puno jela i pića na zabavi. Služi se još i prasetina, setim se nekad kad sam i ja bila na ovim balovima na velikoj srebrenoj tacni doneli bi posle ponoći živo prase, da publika čupne malo njegov rep i da donese sreću u novoj godini . Prasetina se obaveznio nudi kod nas na novogodišnjoj trpezi da donese sreću,  kažu sa nosom riška sreću, a  zabranjeno je jesti piletinu koje sa nogom otire sreću, a tako i riba se ne jede tog dana da sreća ne bi otplivala, u nekoliko mesta jos i smeće je zabranjeno bacati tog dana da sreću ne bi odbacili i ima još mnogobrojnih običajai, nevezano sa kulinarstvom.







Nova godina u ponoć: čestitka obavezno sa šampanjcem !









Kisela čorba od kupusa



  • glavica kiseli kupus
  • 400 gr mesa ( but ili sl)
  • 300 gr dimljenog mesa
  • luk,beli luk
  • lovor
  • biber crni
  • sok od kupusa (rasol)
  • supa od mesa, ili voda
  • so (pažljvo sa stavljanjem soli ako je kupus slan )

  • pavlaka



Meso pržimo sa svih strana na malo ulja, dodam začine, i 2/3 seckanog kupusa, dalje pržim jos par minuta zatim prelivam sa sokom od kupusa, sa supom od mesa i dodam i dimljeno meso. Pod poklopcem na tihoj vatri kuvam dok ne omekša i meso i kupus, u skoro gotovu supu dodam ostatak kiselog kupusa sačekam da provri još jedan put i gotovo. Kad serviram nudim kiselu pavlaku sa tim i svež hleb.

Gotova čorba je kiselkasta i malo gusta .



Od sočiva može i supa i salata i prilog, a bitno je da nudimo na novogodišnjoj tepezi.





Sočiva operemo čistimo i preko noći u hladnoj vodi ostavimo. Sutradan isperemo i u hladnoj vodi stavimo da se kuva, dodamo i malo soli. Možemo začiniti sa glavicom luka u koji ubodemo 2-3 karanfilića i sa lovorovim listom. Kad omekša, po ukusu senf umešamo, dodamo sirće od estragona i malo karamelizranog šećera da dobijemo pikantni ukus.Nudimo uz novogodišnju prasetinu.




Neophodno za meni je i prilog uz novogodišnju prasetinu slatki kupus sa šampanjcem.

Mi ovo već jedemo na Silvestersku večeru .









Kupus tanko seckam, solim i ostavim da odmara, za pola sata  iscedim. U velikoj šerpi stavim šećer da se karamelizira sa malo ulja, dodam kim kad porumeni, zatim dodam seckan luk i kupus, mešam , posipam sa jabukovim sirćetom i pod poklopcem ostavim da se obari i kad je skoro gotov, ali  kupus je još krckav, prelivam sa malo šampanjca, i ja popijem malo i to je prva zdravica za opraštaj od strare godine.









Related Posts with Thumbnails

Stamp