24. 11. 2010.

Patlidžan na arabski nacin




Popuniti patlidžan sa orahom, kapia paprikom, belim lukom  i sve ovo sakriti u maslinovo ulje  i već  je gotovo  ovo arabsko predjelo  ili meze, tačno ni ime njegovo ne znam, jela sam prvi put  davno pre mnogo godina. Recept od mojeg sirijskog prijatalja, on  ga je doneo u Evropu kad je došao da studira a ispitivanje raka na onkološkom institutu u Budimpešti. Dugo je ostao tamo  sada čujem da je rešio da ide nazad, ali ko zna da li će ikad stići u Siriju, jer prvo  ima posla u Americi. Dr Hana  zahvalujemo ti na receptu,sećaćemo se tebe....




Ovog leta  našla sam male patlidžane na pijaci, odmah sam se setila, kupila i  počela sam da spremam. Sad  je već zrelo možemo da i jedemo.


Trebaju sasvim mali patlidžani, koje nisam uspevala da nađem,  koji taman udobno ulaze u teglu. Tako imamo  samo po jedan komad koji ne moramo da seckamo kada nudimo. Kako  spremiti ?
Treba da sečemo  duboko po dužini i tu ćemo da punimo.


Stavimo vodu da se kuva i  čim provri na 10 minuta stavimo u vodu patlidžane, izvadimo ih i dobro cedimo
(u veću činiju  stavimo cediljku unutra patlidžane i nešto teško preko toga).


Jako solimo, tako hoce jos više da pusti vodu  i opet cedimo. Kada smo iscedili  pocinjemo da punimo sa filom: sitno seckani beli  luk, orah, paprika. Dobro napunimo,  stavimo u teglu punjene patlidžane i prelivamo sa maslinovim uljem, pazimo da svuda bude  a na vrh isto, ali da ne bude prepuna tegla, zato što će vremenom  nivo ulja rasti.



Gotovo je  otprilike za mesec dana

23. 11. 2010.

 zbogom  baba Vera




otišla je  ...........

Ona je majka našeg naibližeg komšije,  Ona je prababa  dece sa kojima se igra moj sin, Ona je ta kod koje  je moj sin kada je bio mali svaki put  zvonio,  moj sin je samo tako hteo da se  vrati iz bašte ako se javi kod Baba Vere,  i Ona uvek nasmejana otvorila bi  nam  vrata, gledala je na mog sina   kao da je i on  njen praunuk, svi zamo  to  nas čeka,  ko je rođen tako završi, ali sad kada je  kraj nekog života ...?
moramo se  opustiti no ni malo  nije lako

19. 11. 2010.

Šnicla u umaku od kikirikija sa bundevom, pomorandžom i limunom

Neočekivano je  dodro ispala! Posebno sve volimo, ali i tako zajedno ispala je  odlična harmonija na tanjiru. Kiriki, bundeva, pomorandža i limun, a sa svinskim butom  to je pogodak.

"Ovo je najbolji ručak koji  sam ikad jeo"-  tako mi kaže sin i traži da to piše u komentaru na blogu za ovaj post.
Sad sam ja to izjavila  i sada hoću i recept..

Koristila sam svinjski but, sekla sam šnicla, solila sam i na maslinovom  ulju, u  kojem sam  pre stavila i  beli luk, pržila dok ne porumeni sa svih strana. Beli luk sam odvojila pre nego što počne da se  boji, ali nisam bacila, kasnije sam još vratila samo sam zaštitila da ne bude hrana gorka ako se prepeče  beli luk. Kad već porumeni i meso dodam malo vode i pod poklopcom  obarim, ako trebo permanentno dodajem ali uvek samo malo vode, dok ne bude mekano meso. Čim je meso gotovo  dodam i  mleveni kikiriki ( normalno  kikiriki natur bez soli, i očišćen od crvenih kora) Pržim par minuta, zatim   prelijem sa pavlakom za kuvanje sacekam  dok provri i isključim šporet.


Kod serviranje dodam sveže mleveni beli biber.

 
Vruće pečena bundeva sa kolutima od pomorandži i limuna ide pored i po želji sina nudila sam  i coqillettes .

17. 11. 2010.

Sacher torta

.





Bila je i torta na rođendanu, sacher u varijaciji gusara.

Svi volimo, a nije prekomplikovano za spremanje i u ovim novembarskim blagim danima, lagano  podnosimo, a  "sigurno" nema krema...  i mogla bi još dalje da nabrajam prednosti  za (zaher) sacher.


Toliko smo tu tortu  zavoleli   zadnjih godina  , tako da smo jednog februarskog dana  rešili  da isprobamo i  original,   krenuli smo a Beč u Sacher na kafu  i obavezno da jedemo i sacher tortu.




Ovu posetu pamtićemo dugo, na žalost nije ispala toliko dobra kako smo palanirali. Prošlo je toliko  godina ( možda vec  tri ili četiri godine ) i mogla bi da zaboravim, ali nekako  imam gorki  ukus kad se setim. No nije sa tortom bilo  problema, ona je bila odlična, možda za mene malo slađa nego što bi volela, a  i  mogla bi i šlag da preskočim, ali ovo je bio pravi sacher .Ali  šta je bio problem? Atmosfera mi je  nedostajala za ovaj čuveni slatkiš!Još i danas sam razočarana kad pomislim na to ...
Čim  smo stigli, po uspomena mojih doživljaja iz detinjstva, izabrala sam jedan prijatan ćošak u salonu gde mozemo da pričamo, odmorimo i   da pokažem malo mom sinu u kojoj atmosferi sam porasla. No za nekoliko minuta odletela je moja iluzija, čim je došla hostesa, čiji je  zadatak bio  da nas prati do stola,.Qna nas je vodila kroz salon  na ulicu  u zatvorenu terasu koja je bila prepuna i služila specijalno za turiste.Bez veze sam probala objasniti da se meni tamo unutra  sviđa, da ja tamo hoću  da užinam, da pijem svoju kafu ...rekla je da to ima, sviđalo mi se to ili ne. No meni se nije  sviđalo, ali zbog porodice ( bili smo već jako umorni  posle duge šetnje i da ne bi jurili  drugo mesto za kafu)  -nažalost -prihvatila sam ponuđen sto. Mada je prošlo toliko godina još imam neprijatnu uspomenu.
Kod Sachera  sigurno nećemo skoro !


 Sacher torta  kako je ja spremam
potrebno je:


  • 5 jaja
  • 5 dkg brasna
  • 5 dkg skroba
  • 5 dkg mlevenog badema
  • prašak za pecivo
  • so
  • 12,5 dkg šećera
  • vanila
  • 20 dkg domaćeg džema od kajsija
  • 15 dkg kvalitetne čokolade  sa visokim sadržajem kakaoa!!!
  • ili holland kakao-prašak

  •  za preliv torte jos  20 dkg čokolade  sa visokim sadržajem kakaoa


Iz oprezno opranih i dezinfikovanih jaja odvojimo belanca  i sa 2/3 šećera i malo soli  umutimo trvdu penu.
I sa žumancima isto sa ostatkom šećera. Buter sa iseckanom čokoladom oprezno otopimo. Najbolje nad vrućom vodom : stavimo u velikoj šerpi vodu da kuvamo nad njom u drugoj činiji čokoladu sa buterom i  mešamo nonstop.Veoma  bitno  da temperatura ne sme da bude  prejaka.
(ako imamo dovoljno iskustva ili smo hrabri možemo i probati  drugačije, ja naprimer , na šporetu uključim ringlu na maksimum, nekoliko minuta,  zatim isključim i  dok se hladi u šerpi sa debelim dnom permanentno mešam čokoladu) nevalja ako je  pretoplo!
Otopljenu čokoladu  dodam u krem od žumanaca, još i brašno, mleven  badem,vaniliu i skrob sa praškom za pecivo, na kraju još penu od belanaca i  oprezno  umešam i pazim da ne lomim penu.
Formu za tortu pripremimo, stavimo papir za pečenje, punimo sa testom i u zagrejanoj  rerni  bez vlage pečemo na 180 stepeni oko 45 minuta, posle  ostavimo u isključenoj rerni tortu još 15 minuta.

Zagrejemo džem i na cediljku presujemo, može direktno pod čokoladom da stavim ili  ako odlucim da u tortu stavim tada je  presečem tako da 2/3 ostane dole.Mažemo sa džemom tortu. Stavim na svoje mesto  gornji deo torte. Čokoladu kao i pre otopimo, ali sada bez putera, ako baš želimo minimalno smemo da dodamo, ali moramo da pazimo jer od putera biće mekana čokolada i neće da "puca" pod  jezikom


Figure su pravljene  od čokalade "plasteline"
.... čamac, pijani gusar,  merdevine, kormilo , još  i psi , šta na gusarskom brodu imaju i (???) psi , tako mi je rekao sin.
Na rođendanskoj torti pod je od bele čokolade bojen sa karamelom, a fasada  od  crni čokaolade. 





Ova torta je spremana sa duplim materijalom

15. 11. 2010.

Dečija žurka


Ponovo o glavnom događaju ovog meseca o rođendanskom  parti
Bilo je organozono  u školi, gde ima dovoljno prostora u svečanoj sali. Ima i bina i klavir i svetlosni efekti  za diskoteku, sve što treba za čaroliju za osmogodišnjake. Tu su  učiteljica i učitelj kao animatori, znači idealno. Ovo je i premijera rozmaring&ibolya carteringa, što znači  mi smo obezbedili hranu i piće. Ovog puta u stilu nostalgije, kao nekadašnje užine, modernizovan kakao parti sa kuglofom i švedskim stolom punim slatkiša  koji je obavezno iz poslastičarnice -pekare rozmaring&ibolya


šta smo nudili:


slatke perece
puževi sa suvim grozđem
kuglof
štapići sa voćem (banana,mandarina,jabuka)




kakao (spreman na licu mesta)
juice( 4 vrsta soka 100%)
mineralna voda

i torta



za slatke perece:


500 gr brašna
prašak za pecivo
vanilin šećer
250 gr maslaca
2 dl kisele pavlake
grubi šećer
belance od jaja blago umućeno


 Brašno sa  praškom za pecivo, vanilinim šećerom  i  sa malo soli mešamo, dodamo i hladan maslac u komadićima i kiselu pavlaku i pravimo  fleksibilno testo. Okruglimo ga  i umotanog u foliji stavimo na hladno mesto  da odmara cc.30 minuta ( frižider). Praktično, na četri dela delimo i samo  izvadimo deo sa kojim  radimo. Tanko raširimo  (3 mm) i 1 cm široke trake sečemo. Malo uvrtimo i formiramo perecu, umačemo prvo  u belance od jajeta posle u grubi šećer. Može se i sa četkicom mazati i posle preliti sa šećerom, ali tako puno gubimo zato što su  male perece. U toploj rerni na plehu pokrivenom papirom za pečenje 20-25 minuta pečemo.


pužići sa suvim grožđem


250 gr sitnog sira
250 gr hladnog maslaca
so
vanilin šećer
250 gr brašna
prašak za pecivo
125 gr suvog grožđa
50 gr mlevenog kikirikija
cimet
50 gr šećera
šećer u prahu, sok od limuna

Brašno sa praškom za pecivo, sa komadićima maslaca i sa sitnim sirom mesim, okruglim i testo  ostavim u frižider  sat vremena. Raširim, posipam sa suvim grožđem, koje smo prvo oprali sa vrelom vodom, šećerom, cimetom i mlevenim kikirikijem. Umotamo, secemo na širinu prsta i statvimo na pleh pokriven papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni  na 200 stepeni pečemo  oko 25-30 minuta. Još dok se ne ohlade namažemo sa šećerom koji smo umešali sa sokom od limuna.












i kuglof

7. 11. 2010.

8.

Torta  za doručak ? - Šta da radimo ako je naše dete  rodjeno ujutro u 9, ili mogli bi ovo  nazvati: korišćenje ostataka od sinoćnje žukre...

5. 11. 2010.

caffè, per favore

Da li  vi volite espresso ?



Poskupila je kafa  u Rimu. Prosečno je stigla na 1 euro za šoljicu kafe.To se prvi put desilo .


Može bilo koje poskuplenje, ali litar mleka, i litar vina ne mogu biti skuplji od 1000 lira --govorili su uvek ponosno u Rimu pre uvođenja eura. Od tog doba već se i cena mleka i vina    podigla, samo je  kafa ostala, to je tabu. U italjanskom glavnom gradu vec 10 godina nije poskupela  kafa u  barovima! Cena je bila tačno  79 centi, i tada  kada je već u Milanu  i Veneciji bila skuplja od eura.
Biće i kafa luksuz ? U centru  Rima na Via Venetto u blizini  St. Peter Basilike  je minimum 1,2 eura, a na drugim destinacijama su pazili  da ne bude luksuz. Želimo da bude  svakodnevno zadavoljstvo po pristojnoj ceni  -  rekao je Nazareno Sacchi  president Ekonomske Zajednice Confcommercio u novinama Corriere della Sera .
Ali ekonomska kriza  dostigla je i simbol rimskog  ponosa, za šolju kafe. Od 1. novembra skoro  svuda treba izdvojiti 1 euroa i više. Ko može ne diže cene kafe, već daje sendviče skupo i proba da deficit od kafe ovim kompenzuje,  ali biće teško dugo održavati ispod eura cenu kafe. A veletrvgovinska cena od 2008 godini za 6 eura je  poskupela, sada  za kilogram kafe  barovi plaćaju 15 eura od toga uspevaju 130 šolja kafe da skuvaju  -  objasnila je  Alberto Pica vlasnik  kafeterija i poslastičarnica u Rimu, gde je  do sada bila  70 centi  jedna šolja kafe.

Italjani  piju prosečno 600 šolja kafe  za godinu dana, u Rimu  najviše,  gde 8000 kafića radi. Ponekad od zarade 60 % je bilo od kafe , a sada samo 20%  ( izvor : MTI).

4. 11. 2010.

kesten




Sada u jesen nema ništa  bolje od pečenog kestena !

Setim se kada sam bila devojčica, na Bulvaru u Budimpešti često sam šetala sa roditeljima i  kupovali smo  uvek  i kesten .Po jedan smo stavljali  i u rukavicama da zagreje  mi  ruku. Sada ne zman kakva je situacija  u bulvaru, a setim se Beča  isti miris i  atmosfera kao nekad, samo promenjene uloge ja sam majka i imam sina kome kupujem pečeni kesten  da stavlja  u rukavicu da zagreje   ruku .
Često  spremam i kući pečeni  kesten, narucito od kada sam kupila  specialnu tiganj za pečenje kestena .
Izvanredna užina sa toplim čajem .
Kesten je bogat sa mineralima, kaliumom, fosforom, magnezijumom i ne samo hranljiv već  i ukusan i svi ga volimo.







Da ovo je džem od kestena ! 
Ja  do skoro nisam ni znala da postoji, otkrila sam  na degustatciji, prodaje se u ovim simpatičnim teglama. Brzo smo zavoleli.
Našla sam i recept za to, pa  ako neko želi sam da spema može ovako:


700 gr kesten
2 lista lovora
šećer
kafena kasika ruma
vanilin šećer
štapic cimeta
so


U malo slanoj vodi sa lovorovim listom stavimo isceckan kesten  da se kuva. Zatim cedimo, čistimo i isto  toliko šećera dodajemo  kao i kestena,  u čistoj šerpi na tihoj vatri počnemo da kuvamo, dodamo  začine,  to znaci: vanilin šećer i cimet, sat vremena kuvamo tako. Kada je već dovoljno gust sipamo  u oprezno pripremjene čiste tegle, isprskamo sa rumom zatvorimo i  okrenimo ih naglavačke 5 -10 minuta. Zatim ostavim ih na toplom mestu kao  obicno  kad kuvamo  variva, dzem.Ja  u zadnje vreme stavim ih u  torbu frižider dok se ne ohladi skroz .
Related Posts with Thumbnails

Stamp