31. 8. 2010.

za početak školske godine u čast jednog đaka drugog osnovne i jednog prvog gimnazije








Jeli smo  roštilj  u bašti pod lipom, za vas koji živite ovde i nije neki doživljaj kao za mene koja nisam odavde. Vidim  roštilj na jelovniku u  svakom restoranu i vidim svuda  na Adi, Košutnjaku  na Avali ljudi se skupe i  zapale roštilj   vikendom   ili u čast  različitih   dogadjaja.

Da li i vi spemate unepred   meso, da li ste i  vi  probali da  meso stavite nekoliko sati  ili nekoliko dana  u pac. Koji  pac pravite   zavisi od toga koje meso spremate za pečenje, kako pečete ...Kako palite  tu vam ne mogu pomoći  jer se ja u  to ne razumem i smatram da je to muški posao, oni baš to  izvanredno razumeju i rade. Ali ipak imam i ja neke  preporuke za način pripreme mesa za pečenje. Mi smo ovaj  put imali  tri vrste mesa samim tim i  tri vrste paca smo    pravili. Za svinjski vrat mlevena crvena paprika, so, senf i malo maslinivog ulja, za pečenicu so i žalfija, za file cimet i biber. Mogli smo praviti  razne aromatične  pacove  ali  pošto  sam pripremila za pečeno meso razne umake i priloge   morala sam da pazim sa začinima.

Sveži paradajz sos: malo  maslinovog ulja  zagrejem  ubacim  luka i  pazim da se ne peče da ne dobije boju, zatim  dodam oljušteni paradajz, bosiljak i  majčine dušice  malo soli  i na  tihoj vatri  kuvam kao klasičan paradajz sok i  na kraju miksiram, ako nudite samo odraslima   možete  dodati i  ljute paprike.


U ponudi je bio i  harissa,   recept možete naći  kod šargarepa pirea kao  i citrus sos kod losos pastrmke.
Preliv od krastavaca na sunce  sa jogurtom i  mileramom  jednostavno dobijemo ako sastojke miksiramo.


A tutti frutti gril prilog spremićete ovako:
Sveže voće npr. šljivu, breskvu i krušku seckamo  na kockice, stavimo u vatrostalnoj činiji dodamo i paradajz  i ljutu papriku. Pospe se  malo  soya sosom, začini se  cimetom, biberom, a nekoliko kocki žutog šećera bacim unutra i prelijem  minimalno  maslinovim uljem  pre nego što stavim  u vrucu rernu  za cc. 10 minuta posle jos 10 minuta ostavim  u iskjlučenoj reni  pre serviranja.





Normalno bilo je i tri vrste domaćeg hleba  sa ruzmarinom , sa semenkama i kao lepinje .



Vino je sa etno bazara , koje  smo na vikend kupili  u Novom  Bečeju.


29. 8. 2010.

sušeni paradajz

moj sušeni paradajz

Da li sam uspela ??
Kupli smo  u teglama, veoma skupo,  ovaj italjanski specialitet. Meni  se sviđa , ostalima  kako kome.
Ovaj put odlučila sam da sama probam da ovo spremim, sezona je paradajza i  ponuda je bogata  na pijačnim tezgama, a pošto ja svakog dana pečem hleb meni  rerna ostaje  topla i ne moram trošiti dodatnu energiju već istu  mogu  trošiti  i na sušenje paradajza. U Italiji paradajz suše  na suncu, na primer  na krovu  garaža.

Ja, oprani paradajz  seckam na polovine ili na četvrtine ako nisu mnogo sočni  nema  nikakvog  drugog posla sa njim, ako su puno sočni izvadim unutrašnji deo i sušim samo  "meso".  Stavim ih posle  pečenja hleba u  iskjlučenoj rerni nekoliko dana  cc, 5-6 dana,  i kad je dovoljno suv u teglu sa maslinovim uljem ih čuvam.

Našla sam  slični recept u  starom kuvaru   koji  je izdat 1892 godine. Znači  metoda koju sam ja otkrila  nije nova u staro doba i u Madarskoj  koristili  su peć posle  pečenja hleba za sušenje paradajza. Nema ništa novo, u svetu se sve  obnavlja !!

27. 8. 2010.

Riba......lagan letnji ručak


Davno  nismo imali ribu na meniju i svi smo jedva čekali danačnji dan.

Na tepezi je losos pistrang.

Mi svi volimo  ribu ali baš  ne podnosimo miris ribe  u kući, zato   u zadnjem periodu pečem ribu u kesi. Rešila sam problem dobijam ukusnu hranu i nemam neugodnih mirisa.
Začiniti se može različito, ovog puta sam  solila i  u stomaku sam stavila samo  peršuna.
Riba ide u kesu i u rerni se peče cc. 20 minuta  posle isklučenja rerne još 10 minuta se ostvalja  pre serviranja, taman dok pojedemo supu.


  • Uzima se oko  cc.  250 g ribe   po osobi, treba  jos peršun, so.





U planu je  lagan letnji ručak zato  je  prilog,  povrće,  rezano  tanko i prženo na malo maslinovog ulja. Kad je  spremno, pospe se seckanim  peršunom, svežim bosiljkom, majčinom dušicom.


  • 200 g tikvice
  • 200 g patlidžana
  • 200 g paprike
  • kašika maslinovog ulja
  • sveže bosiljak,peršun,majčina dušica








sos kod ribe je citrus sos

potrošila sam

  •  4 pomorandže, 
  • 1 limun i 1/2 lima, 

sok od tog voća prokuva se dok se ne smanji  za 1/3,
dodati  začine:

  •  cimet, 
  • koriander, 
  • đumbir.

 Kad je gotovo  miksirala sam i dodala još 

  • malo maslinovog ulja,
  •  meda 
  • i svežih  listića nane .    

                                                                               




 

ceo meni :               gazpacho
                               losos pistrang u kesi pečen sa prženim  povrćem
                               crostata (vocna torta sa kupinom)







Crostata 

je čuvena italjanska  voćna torta, brzo se sprema  originalno se  puni sa džem-om od višanja, ali može i od drugog voća. Sada  je sezona kupina i  pravila sam  sa kupinom.

Za testo  :


  • 160 g brasna
  • 1 jaje
  • 70 g puttera (hladan !)
  • so


Brzo se umeša testo sa sastojcima, stavi se  u okruglu formu za voćne torte 3/4  popunjen sa džem-om a ostatak testa se raširi i tanko seče da bi se dobila rešetka  na vrhu.
Džem je  normalno domaći,  prošlo veče  sam pravila  od kg kupina i  dodala sama 100 g šećera ,  pošto je ovo svež džem i   zanala sam da ću odmah da ga  trošim  nisam koristila  nikakve konzervanse !!

26. 8. 2010.

krem supa od maline za kraj leta



Malina još ima  na pijaci,  prijatno iznenađenje !
 Produžujemo   red hladnih supa :  krem supa od maline sa sladoledom  marscapone i badem fileom

Maline posle opreznog ali detaljnog pranja  sa jogurtom  i medom  izmiksiramo  . Kod serviranja stavimo u svki tanjir kuglu sladoleda od marscapona, dve maline i file od badema  .
Jako sveže  pikantan ukus , cilj je   ne sme  presladiti !
500 gr malina
4 dl jogurt
med,badem file,

Nastavak posle ovoga je pečenje sa ražnja sa svežim povrćem .

25. 8. 2010.

dobila sam nagradu



Dobila sam nagradu  na konkursu za  letnji  recept koji je objavljen u mađarskim gastroblogovima . Prvo mesto za recept punjene pečene paprike  , recept možete pročitati  i u mom blogu .

24. 8. 2010.

"paločka supa"

Ova supa originalno je  Gundel (čuvena   i legendarna  porodica  u kulinarsvu) kreacija ,po legendi Mikszath ,poznati pisac, u svoje vreme zamolio je  u restoranu u kome je stalni gost  da  mu spreme   jelo koje još nikada nije jeo.

Ovu supu ja vec godinama srpemam sa velikim uspehom  , to sam  i servilala kada mi je pripala čast da ugostim direkciju ÖBB  (austrijskih železnica ) u Budimpešti  u kraljevskoj čekaonici zapadne železnice (projektovane po planovima  biroa Eiffela ).










Mnogo puta su to  dobili i naši gosti  na  vikendici na obali Dunava .








potrebno :



  • 600 g mesa, seckano na kocke ( može juneće ili svinjsko  naprimer od buta,  originalni recept traži ovčetinu )
  • glavica crnog luka
  • so
  • mlevena crvena paprika
  •  mleveni kim


  • beli luk
  • crno vino ( samo ako je meso  juneće)
  • 500 g boranije
  • 200 g krompira
  • lovor
  • beli luk
  • mirođija



Na malo ulja dinstamo sitno seckani luk  dok ne bude kao staklo ( ne sme se prepržiti !!,biće neukusno i širiće se neugodni miris od luka i u stanu i u hrani ) papriku stavimo i mešamo , odmah i meso mešamo , pržimo i  posle  (nekoliko puta)se dodaje po  malo vode  dok se ne iskuva ,posoliti, dodati beliluk  i kim (i vino). Otprilike meso će za pola sata  da bude mekano.Usput posebno se prokuva boranija  sa belim lukom  i  posebno krompir sa lovorom i zajedno sa vodom u kojoj je kuvano pomešamo sa  skoro gotovom mesom i sa pavlakom .Pospe  se sa seckanom mirođijom.!!!
Ukus ove supe je  pikantno malo kiselkast i zato može se po želji dodati malo soka od limuna ili sirća  sa estraganom


















poslužiti  sa svežim hlebom

23. 8. 2010.

Supa od dinje & salata " á la balkan " sa pečenicom u sosu od kaprija



Danas je glavna  salata , skoro sam negde čitala  ,da je  salata glavna za one  koji ne umeju da kuvaju ..možda ali mi je jako volimo , a sada kuhinja mi je puna svežeg povrća  koje sam ovog vikenda ulovila na pijaci i u bašti kod babe i dede. Znači salata to je sada sigurno,  a sad kao  dugme  za kaput  , polako se  iscrtava  celi meni


                       hladna supa od dinje sa mentom i šunkom




            salata " á la balkan " sa pečenicom  u sosu od kaprija


Za supu je tempiranje bitno . Prvo skuvam  čaj od nane i ohladim . Pre serviranja miksiram  dinje, čaj od nane, listiće od nane, služim  sa seckanom šunkom , sveže  mlevenim biberom i lopticama od dinje.

potrebno :


  •  1 kg dinje
  • 8 dl  čaja  od nane
  • 100 gr šunke
  • biber








Za salatu paradajz,krastavac,paprika zuta,zelena.,crvena, slatka i ljuta ,masline, zelene salata ,origano,feta ,sirće sa estragonon ,maslinovo ulje.


Meso sečem po 2 prsta debljine posolim,a u sredini  3-4 cm isečem i tu ubacim 3-4-cm dugačku slaninu,tanko namažem  tiganj sa maslinovim uljem i  pržim na jakoj vatri meso, dok ne porumeni, okrenem  na drugu stranu i  ispržim. Smanjim vatru ,dodam milerama i kaprija. Pod poklopcem ostavim 10 minuta , zatim isključim šporet  i još  10 minuta ostavim tako pre serviranja.





Cilj je pikantan  kiselkast ukus , ako želite možete još dodati i malo limuna .

Po želji moze i se servirati sa  testom .





  •  600 g pečenice
  • 100 g slanine
  • 450 g milerama
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika kaprija









domaći hleb sa krompirom i celerom

22. 8. 2010.

HLEB








Ovaj vikend  u mojim uspomenama  je praznik  hleba, tako sam porasla i u mojoj državi, do današnjeg dana, 20. avgusta organizuje se festival u čast hleba. Sada i ja demonstriram nekoliko vrsta  koje sam pravila u zadnjem periodu - da  ja sama parvim svakog dana  sveži hleb za moju porodicu, isto kao što je  ponekad moja baka to radila. Razlika  je u tome, što je  ona  pekla  jednom nedeljno  tako  veliki hleb, koji nam je trajao 7 dana. Setim se kako  je uveče sejala  brašno u drvenu kadu  koja je   služila samo za hleb, kuvani krompir  stavljala  u presu,  pripremala kvasac...

A ujutro, ranije nego obično ustajala, mešala testo i u pletenu ovalnu  korpu  postavljala  prostirač na koji je  sipala  brašno  zatim testo i nosila  kod pekara na pečenje. Hleb je pekla tamo. Možda  ne baš takvim redom, možda sam nešto  i zaboravila, nisam  znala a ni pretpostavljala da će mi to nekada trebati. Ono čega se sigurno sećam je da je deda, koji je redovno išao za pečeni hleb,  uvek govorio da će hleb doneti kući  samo ako je lep, neće On sebi dozvoliti da se stidi ako hleb nije takav kakav treba da bude. Kako se ja sećam takvih situacija nije bilo. Hleb je uvek ispao odličan , ukusan  i lep.

Mnogo vremena je prošlo od tog doba ja  više nemam  koga da pitam kako je baka spremala   hleb ...ali sada iz moje "pekare " izlaze   razne vrste hleba : ponekad beli, ponekad raženi, sa celim zrnom, sa semenkama, sa različitim  začinima sve zavisi od mog  raspoloženja, ovde je ilustracija...










20. 8. 2010.

Supa od krastavaca na suncu

Supa od krastavaca na suncu






Sveže,hladno ,ukusno,to je  rezultat, napolju vruće, a ja moram ručak na sto.
Gledam u frižider na oprezno pakovan krastavac i  rešim da   od toga spremim  današnju  supu.




Potrebno je miksirati ,  za svaku osobu,  jedean krastavac na suncu, malo soka od tih kractavaca  i 1,5 dl jogurta po osobi. Začiniti  sami  kada je već u tanjiru , sa posebno posluženim  parmezanom , seckanim  svežim peršunom i bosiljkom . To je sve . Gotovo .








Posle bi  moglo 

  špagetti sa  tikvicama na puteru začinjene  sa žalfiom


 Potrebno je :


  • 2 male tikvice   po osobi
  • 500 gr špageti
  • 50 gr putera
  • so
  • pola šake  svežeg lišća od žalfie
  • i pola kila paradajza  za salatu koja odlično ide  uz špagete


Oprane tikvice seckam , na kašici  maslinovog ulja ispržim , ubacim oprane   cele listiće od žalfije. Usput kuvam u drugoj šerpi  špagete , pazim da  špageti ne budu prekuvani . Po meni  tako su dobre i tikvice i špagetti ako  su još krckave pod zubima . Oceđene  špagete bacim na tikvice  sa 20 gr putera, promešam  i odmah  serviram . Na tanjiru  dodam ostatak  putera da ukus bude malo  mekši. Pospem sa sitno seckanom  korom od limuna na vrhu.





ovo je moj mini bosiljak i iza njega žalfija




Žalfija, / Salvia Officinalis/ , 

lekovita biljka.


Da li ste znali ,Karlo Veliki od svog lekovitog bilja  najviše je cenio žalfiju. To se vidi po onom njegovom strogom istorijskom zakonu,Kaptularima,u kojima  veliki vladar naređuje svim državnim imanjima , ( to su bili uglavnom manastiri) da moraju gajiti  stotinak raznih vrsta lekovitih biljaka od kojih  je na prvom mestu  bila žalfija .

po Wikipediji
Related Posts with Thumbnails

Stamp